Avel
30 oktober 2018 12:22
Ridsportplus

Nöjda med snittpriset – men för få köpare på plats

Efter ElitfölauktionenTrots att somliga anser att Elitfölauktionens priser var låga i år är Johan Ifverson nöjd med snittpriset. Han konstaterar däremot att det var för få köpare på plats och att det är minst sagt dålig efterfrågan på "svensk dressyrhäst".
– Kärnpunkten är att svensk dressyrhäst inte är ett varumärke längre, säger Ifverson.

Nöjda med snittpriset – men för få köpare på plats
Johan Ifverson vid Elitfölauktionen på Flyinge. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det har muttrats en del, både på läktarna under auktionen och på sociala medier efteråt, om de låga priserna på årets Elitfölauktion (läs mer om priserna här).

– Det är klart att det inte har undgått oss. Men 10 000 euro i snittpris står sig bra även i en internationell jämförelse. Jag förstår att det inte är roligt att åka långt med sto och föl, betala hotell för familj och medhjälpare, och så får man inte sälja för mer än 50 000-60 000 kronor. Helst hade vi velat sälja vartenda föl för 300 000 kronor. Men det måste finnas utrymme för köparna att göra ett och annat fynd också, det är en del av lockelsen med auktioner.

Måste visa upp sig

Johan Ifverson står fast vid att han och kollegan Andreas Jönsson gjort ett bra urval till auktionen.
– Vi vet att där inte var några dåliga föl, jag köpte ju tre själv. Men de måste visa upp sig också och där har vi en nackdel i att de visades inomhus. Föl visar sig alltid bättre utomhus.

Färre starter i Breeders kan också ha inneburit färre presumtiva köpare.

– Det var för få köpare på plats. Jag har ringt runt till alla mina kontakter och pushat men bara fått ”nej tack, vi avstår”, till svar. Och det går ju inte att tvinga folk att komma och köpa om de inte vill.

Jag har ringt runt till alla mina kontakter och pushat men bara fått ”nej tack, vi avstår”, till svar.

SWB-stjärna saknas

Det stora problemet som Johan Ifverson ser det är att det saknas en stor svensk fixstjärna inom dressyren. En SWB-häst som tävlar på högsta nivå och gör reklam för SWB-uppfödningar.

– Kärnpunkten är att svensk dressyrhäst inte är ett varumärke längre. Ingen frågar efter det, det är helt utraderat. Vi konkurrerar med Holland, Tyskland och Danmark, som har så otroligt mycket hög-re kvalitet. Vi kan bara sälja det vi har och det räcker kanske inte till. Vi kan inte klandra kunderna heller, de vet ganska väl vad de söker.

Ridsport
Det gick trögt för Frederick de Backer att få i gång budgivningen vid årets Elitfölauktion. Ändå blev snitt-priset det tredje högsta i auktionens historia. Foto: Roland Thunholm

Toppar i hoppning

Johan Ifverson pekar på hoppningen, med flera framgångsrika SWB-hästar i den absoluta toppen.
– Det skapar ett intresse. Vi hade utländska intressenter på hoppfölen med telefonbud från flera länder.

Om arbetet med att få fram en fixstjärna inom dressyren får ses som ett långsiktigt mål har Johan Ifverson även korta.

– Till nästa år ska vi nog försöka få med i avtalet att man kan få vända om hem om fölet inte kommer till auktionen i bra skick. Det drar ner hela auktionen och blir inte sålt heller. Sedan måste vi få fatt på kunderna på ett tidigare stadium, det är helt klart.

Återköpsprocent diskuteras

Att återköpsprocenten borde sänkas eller tas bort helt har diskuterats en del.

– Då faller hela auktionskonceptet. Det är rätt mycket kostnader med den här auktionen, den betalar sig inte själv. Jag vill dessutom framhålla att vi inte håller på med riggade auktioner med fejkpriser och köp som är uppgjorda i förhand, som sker i andra länder. Vi vill ha en auktion där allt sköts korrekt. Vi kämpar vidare för att det ska bli mer drag under galoscherna nästa år. Vi vill ju inte att auktionen ska dö ut.

Ridsport
Snittpriset under auktionskvällen blev drygt 10 000 euro. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden