Veterinärt
19 november 2019 12:54
Ridsportplus

Omdiskuterat nosplåster kan ge stadga

TillbehörDå och då ser man fälttävlanshästar tävla internationellt med ett nosplåster, en ganska stor ”tejpbit” ovanför näsborrarna. Ger det verkligen någon effekt – och i så fall vilken?

Omdiskuterat nosplåster kan ge stadga
Inspirationen till att använda nosplåster kommer från friidrottens värld. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Nosplåster ses främst på galopphästar samt inom fälttävlan och på en del hopphästar. Inspirationen till att använda nosplåster kommer från friidrottens värld; under slutet av 1990-talet var det många löpare som tejpade upp näsborrarna.

    Detta togs efter på hästsidan och ett speciellt nosplåster, nasal strip, togs fram av de amerikanska veterinärerna Ed Blach och James Chiapetta.
    – Det finns en logisk förklaring till att man gör det på hästar, eftersom övre delen av näsborren bara är täckt av hud och mjukdelar, berättar veterinär Staffan Lidbeck, tidigare landslagsryttare och förbundskapten i fälttävlan.

    – När en häst börjar bli muskeltrött och allt i kroppen blir lite sladdrigt, fladdrar även näsborrarna. Här kan nosplåstret verka ungefär som en uppspänd tältduk, det ger stadga åt näsborrarna och därigenom kan hästen få i sig det syre som behövs för att klara sista delen av uppgiften.

    Andningen förbättras

    Plåstret är inte prestationshöjande, snarare vidmakthåller det prestationsförmågan en liten bit till, genom att hästen kan få i sig ordentligt med syre ytterligare en stund. Hästar andas huvudsakligen genom nosen.

    Det har gjorts flera studier kring nosplåstrets effekt på galoppörer. Där har man bland annat sett att frekvensen lungblödare har minskat tack vare nosplåstren.
    – Inom galoppen är det tiondelar eller ibland hundradels sekunder som skiljer segraren från tvåan och då vill en del tränare förlita sig på nosplåster. Det kan finnas anatomiska skillnader som gör att det är bra för vissa hästar. De blir inte snabbare, men kan andas bättre.

    Inom fälttävlan används det av en del ryttare som en trygghetsåtgärd.

    – Även om en häst har tillräckligt bra kondition för start i terrängprovet, kan den bli trött i slutet av banan, beroende på oförutsedda händelser. Då kan nosplåstret bidra till att andningsmotståndet blir mindre.
    Staffan Lidbeck har inte själv använt det till någon av sina hästar.
    – Jag har inte rekommenderat någon att rida med det, men inte direkt hindrat någon som vill använda det heller. Medan jag var förbundskapten använde Ludde (Ludwig Svennerstål) det på någon häst till exempel.

    Fakta

    Ej godkänt av SvRF

    Om nosplåster ska vara tillåtet på tävling eller ej, har diskuterats fram och tillbaka hos de olika ridsportförbunden.

    De har kommit till olika slutsatser, för närvarande är det tillåtet av FEI, men inte av Svenska Ridsportförbundet.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden