Avelsnyheter
16 mars 15:42

Svensk hästavel får experthjälp för att gå på export

Business Sweden kliver in och hjälper svenska uppfödare att hitta en marknad utomlands. Det blev klart på SWB:s export-kurs i dag. ”Nu tar vi upp fajten om export av hästar med de andra stora avelsförbunden” säger Helén Uddefors, vd för SWB.

Svensk hästavel får experthjälp för att gå på export
Helén Uddefors, här tillsammans med maken Ola (arkivbild), är nöjd med exportkursens utfall och ser fram emot att börja slåss mot de stora avelsförbunden.

Som Ridsport berättade tidigare i dag har Business Sweden erbjudit sig att i samarbete med svenska uppfödare genomlysa alla möjligheter att få i gång export av svenska hästar. Och inte minst att sätta siffror på allt för att se om det kommer att gå att räkna hem affären.

I dag avslutades kursen med workshops och föreläsning av DeLavals säljchef Magnus, som talade både om affärsutveckling och säljteknik men också om kundbemötande.
– Under våra workshops diskuterade vi bland annat vilka länder vi i första hand ska sikta in oss på och det blev Norge och USA. Som bubblare på listan kom Kanada och Schweiz, den sistnämnda antagligen för att de historiskt har köpt en hel del hästar från Sverige genom åren, konstaterar Helén Uddefors.

Kursdeltagarna var i princip mangrant positiva till att starta projektet ”Steps to export” som Business Sweden erbjuder – kostnadsfritt dessutom.
– Vi hann inte ta upp anmälningar för vi fick lite kort om tid på slutet men det lät som att det var många som ville hoppa på och vara med.

När projektet ska starta blev dock genast en stötesten. Det handlar om uppfödare som deltagare och nu startar årets mest hektiska period.
– Så det fick bli efter den 15 augusti, då avelssäsongen är slut, skrattar Helén.

Projektet genomförs under fem halvdagar och Heléns förhoppning är att de geografiskt ska kunna spridas över landet så att alla inte får så långt att åka varje gång.

Hon åker hem från kursen, stärkt av det positiva gensvar och den diskussionslystnad som deltagarna visade.
– Ja, nu ska vi inte lämna walk over till de andra förbunden, nu tar vi upp kampen.

Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar