Ponny
26 november 2018 10:39

Nu väntar Friends på Izabelle Stolth

FriendsFör andra året i rad ska Izabelle Stolth vara med i finalen av Prins Carl Philips Pris på Friends, ponnyklassen som alla vill rida. Izabelle lyckades dessutom kvala in med två ponnyer – men fick välja bort en.

Nu väntar Friends på Izabelle Stolth
Izabelle Stolth var med i finalen av Prins Carl Philips Pris 2017 med Steel Flight. Då blev det en sjundeplats för Brokinds-tjejen. Foto: Roland Thunholm

Förra året red Izabelle Stolth, som tävlar för Mantorpsryttarna, C-ponnyn Steel Flight i finalen av Prins Carl Philips Pris. Då blev det en sjundeplats. I år hade hon kvalat med både Steel Flight och D-ponnyn River Casanova och var tvungen att välja en av dem. Det blev River Casanova som fick uppdraget.

– Det känns jätteroligt, helt fantastiskt att få vara med i år igen! Nu ska jag testa med min D-ponny, kanske går det lite bättre. Jag väljer honom eftersom jag tänker satsa mer på D-ponny nästa år, förklarar Izabelle med ett leende.

Vad tror du om dina chanser?
– Jag ska satsa på att rida så bra som möjligt, men det är ju många bra med. Han är väldigt fin just nu och hoppar bra. Det har gått bra under året. Det bästa var nog segern i Falsterbokvalet i Runsten, det var vår första Medelsvår A – och så vann vi!

Kommer det att hjälpa dig att du ridit i Friends tidigare?
– Ja, jag vet lite om hur det funkar, och är lite mer förberedd. Jag får väl tänka att det är som en vanlig tävling, och komma ihåg att andas! Det är ju mycket runtomkring, förra året blev min C-ponny Steel Flight skrämd av Pegasus, hästen med vingar.

Vilka planer har du inför nästa år?
– Jag fortsätter att tävla min C-ponny så länge jag har kvar honom. Men jag ska satsa mest på D och på Childrensklasser med min stora häst, Madame Chic, och försöka rida mästerskap. Hon är bara sju år och jag har inte haft henne jättelänge. Men vi kom sjua på inne-SM i Helsingborg. Jag kan rida Childrensklasser nästa år också, sedan får hon bli min juniorhäst, förklarar Izabelle som fyller 13 i år.

180711_falsterbo_jennyschwielerstaaf_isabellestolthimg_7605
Izabelle Stolth och River Casanova kvalade till Falsterbo i somras. Nu har Izabelle valt att ta med sig River Casanova till Friends. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Hur tror du att det kommer att kännas att sälja Steel Flight efter alla framgångar ni haft tillsammans?
– Lite tråkigt är det förstås, men vi har ju gjort allt man kan göra på C-ponny. Så jag känner väl litegrann att jag är färdig med det.

Vad betyder hästarna för dig till vardags?
– De betyder massor! Jag är ju med dem varje dag, de är väldigt viktiga.

Hur är det att rida både kategori C och D och dessutom stor häst parallellt?
– Alltså, de är jätteolika. Den stora är framåt hela tiden och känslig, min D-ponny är lugnare på marken men blir pigg när vi hoppar, och C-ponnyn är lite långsam av sig först men han blir också piggare när vi kommer igång. Och alla tycker ju om att hoppa.

Du tränar ju för Ann Liwing, hur är det?
– Vi bor inte så nära varann, så det blir bara varannan vecka. Hon kommer till Linköping då och jag bor ju i Brokind, en bit söder om Linköping. Det som är bra med Ann är att hon hjälper mig även på tävlingsplatsen, eftersom hon är med jämt.

Nu väntar alltså en spännande final i Friends arena på lördag eftermiddag. Där får Izabelle möta följande ekipage:

I kategori D rider Signe Svensson/Bright Eyes, Philip Svitzer/Zabrino, Kimia Kadestam/Ohio One och i kategori C Thea Gånehed/Woodfield Night Light, Lilly Johansson/Small Titan, Ebba Danielsson/Smithstown Toodles och Ellen Selin/Sparkling va va Boom. Finalen rids i Medelsvår B.

171202kajsabjöret2rt
Fjolårets vinnare blev Kajsa Björe. I år finns inte Kajsa med då hon har slutat rida ponny, däremot får vi se Bright Eyes i finalen med sin nya ryttare Signe Svensson. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden