Nyheter
25 november 2020 13:24

Ny fodervarning – flera positiva dopningsfall

KontamineratFlera fall av positiva dopningsprover kopplas nu till ytterligare ett hästfoder. Ett fall gäller en dansk fälttävlanshäst som testades i samband med unghäst-VM i Frankrike. Nu varnas det för fodret som även säljs i Sverige.

Ny fodervarning – flera positiva dopningsfall
I slutänden är det alltid ryttaren som har ansvar för vad hästen får i sig. Arkivbild: Hyzop/Istock

Det är Dansk Hestevæddeløb, det vill säga organisationen bakom dansk trav- och galoppsport, som har gått ut med en varning för hästfoder av märket Marstall. Anledningen är att man sett ett samband mellan fodret och flera fall av dopningsprover som visat positivt för koffein.

Ett fall gäller den danska fälttävlanshästen Lillifee Ajk. Hästen testades positivt i samband med unghäst-VM för fälttävlanshästar i Frankrike i oktober med Maibrit Lausten i sadeln. Det rapporterar danska Ridehesten. Fallet utreds nu av FEI och ryttaren får hjälp av det danska ridsportförbundet i utredningen.

Den tyska fodertillverkaren har bekräftat att kontamineringen är spårad till ett bestämt produktionsställe och foder producerat före den 14 juli 2020. Kontamineringen ska ha skett via torkade äppelrester som producerats på en anläggning där det även skett teproduktionen. Torkade äppelrester är vanligt förekommande i både müsli- och mineralfoder.

– Sedan i somras har ett tiotal positiva fynd av koffein och teofyllin påvisats inom trav- och galoppsport i Sverige, Danmark, Norge och Finland, liksom i Tyskland. Flera av dessa har gått att koppla ihop med det tyska fodret, men inte alla. En rekommendation är att kontrollera med sin foderleverantör samt behålla ett prov från de foder som använts om det skulle visa sig att ens häst uppvisar ett positivt dopingprov.

– Går det då att relatera till kontaminerat foder så har man ju en trolig förklaring, men inte en bortförklaring – det är alltid ryttaren som är ansvarig för vad hästen får i sig. Var också noggrann med fodermått, hinkar och att göra rent krubbor så att inte ytterligare kontamination uppstår, säger förbundsveterinär Peter Kallings till Svenska Ridsportförbundet.

Dansk Hestevæddeløb – läs mer på hemsidan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden