Veterinärt
21 maj 2019 12:24

Ny forskning: Magnesium kan hjälpa hästar med headshaking

Nytt hoppHästar med headshaking har ofta en jobbig tid under vår och sommar, och det kan vara svårt att lindra symptomen. En ny forskningsstudie menar att sjukdomen kan mildras av att hästarna får tillskott med magnesium.

Ny forskning: Magnesium kan hjälpa hästar med headshaking
Headshaking förvärras ofta under våren och sommaren. Foto: Jeanette Flensburg

Orsakerna till headshaking kan vara lika många som det finns behandlingar, men sjukdomen visar sig genom att hästen skakar på eller nickar med sitt huvud – mer eller mindre oavbrutet. Hos många hästar beror det på att trigeminusnerven i huvudet blir överstimulerad, vilket gör att hästen känner en stickande smärta och därför skakar på huvudet.

Det finns otaliga sätt att försöka behandla hästar med headshaking – tillskott, antihistaminer, huvor och elektrisk nervstimulering är några av dem. Ny forskning på University of California har fokuserat på magnesium, ett tillskott som i studierna har visat sig minska headshaking hos 40 procent av de deltagande hästarna.

Valacker drabbas oftare

Sex friska hästar och sex hästar med headshaking deltog i studien, samtliga valacker då de oftare drabbas av sjukdomen än ston och hingstar. Försöket pågick under 42 dagar, där hästarna delades in i tre grupper med olika foderstater: en grupp fick äta hö och pellets med rapsolja, en grupp åt hö och pellets med magnesium och den tredje gruppen fick hö och pellets med både magnesium och bor, ett tillskott som sägs öka styrkan i skelettet. Hästarna roterade sedan mellan de olika foderstaterna och testades med blodprover innan varje foderbyte.

Bäst resultat hade hästarna som fick tillskott med magnesium och bor, där man även upplevde en utmärkande minskning av headshaking.

Källa: Horsetalk

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden