Veterinärt
14 juli 2016 13:15
Ridsportplus

Nytt hopp för hästar med headshaking

Headshaking kan ha en mängd olika orsaker. En av dem är överstimulering av trigeminusnerven på hästens huvud. Nu finns en ny behandlingsmetod för just detta.

Nytt hopp för hästar med headshaking
Häst med headshaking som behandlas med PENS.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Om trigeminusnerven blir överstimulerad får hästen felaktig information från hjärnan så att den upplever en brännande, stickande känsla eller smärta, vilket den visar genom att ofta skaka på huvudet och/eller nicka oupphörligt.

Nu har en ny behandlingsmetod för denna form av headshaking lanserats i Sverige. Den innebär att främre delen av nerven störs genom PENS (perkutan elektrisk nervstimulering). Ultraljud används för att guida behandlingsproben, så att den placeras intill nerven.

Först i Skandinavien
– Metoden har hittills endast använts på några få ställen i Europa och här på Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm är vi först i Skandinavien, säger sjukhuschefen Marie Westberg.

PENS har använts inom humanvården med gott resultat. En av dem som varit med och tagit fram behandlingsmetoden för häst är den Bristol-baserade docenten Veronica Roberts, Europaspecialist i internmedicin på häst.

Större studie på gång
Hon har tidigare arbetat på Specialisthästsjukhuset Strömsholm och har nyligen varit på besök på sin gamla arbetsplats och förevisat metoden. Hon har fått en mindre studie publicerad kring den och är på gång med ett större material som omfattar ett 40-tal hästar.

Att ha en häst med headshaking är mycket arbetsamt och oroligt för hästägaren, ibland till och med farligt om hästen skakar så mycket på huvudet att den blir osäker att rida. Alla nya sätt att behandla sjukdomstillståndet är därför välkomna.

Artikeln är tidigare publicerad i Ridsport nummer 9 2016.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden