Sverige
14 november 2019 06:00

Ny skylt ska få bilister att ta ut svängarna

VarningEn helt ny skylt om hästar i trafiken har satts upp i Hammarö i Värmland. "Vi har incidenter var och varannan dag här, men tack vare skyltarna har det blivit lite bättre", säger skyltens skapare Cerrie Hedin.

Ny skylt ska få bilister att ta ut svängarna
Den nya skylten ger besked om hur bilister ska bete sig när de möter hästar. Foto: Cerrie Hedin

På ett litet område i Hammarö söder om Karlstad är det tätt mellan hästgårdarna. Längsmed samma väg ligger också en ridanläggning – och i vägens ände ligger ett stort friluftsområde.
− Folk som ska ut till motionsanläggningen kör väldigt fort, och vi har incidenter var och varannan dag, säger Cerrie Hedin, som själv har gård vid den aktuella vägen,

Fick inget gehör

Hon och många andra har tagit upp problemet med Hammarö kommun, men inget har hänt, förrän Cerrie tog med sig en idé från Tyskland.
− Jag var i Waregem för några år sedan och såg att de hade skyltar som uppmanade bilister att hålla avstånd till hästar. Jag skickade en bild på skylten till kommunen, men det hände inget.

191113 Cerriehedin1001 Foto Linanydahl Fix
Skyltskaparen Cerrie Hedin, här i rollen som steward under Falsterbo Horse Show. Foto: Lina Nydahl

I våras gjorde Cerrie Hedin en svensk version av skylten och skickade till kommunen, som denna gång nappade och tillverkade skylten.
− Nu sitter det en skylt i vardera ände av den utsatta vägsträckan. De har suttit uppe i en dryg månad, och jag tycker att folk har börjat köra lite lugnare. Sedan finns det tyvärr alltid några som tycker att de kan fortsätta köra hur som helst, konstaterar Cerrie Hedin.

Kunde varit större

Skylten visar både vilket avstånd bilar bör hålla till ryttare, såväl bakifrån som åt sidan, och att de ska sakta ner till 20 km när de kör förbi.
− Det enda är att skylten blev lite för liten. Skylten jag såg i Waregem var i alla fall en meter bred och lika hög, medan våra skyltar är kanske 60 centimeter per sida. Men det är bra att kommunen ville sätta upp skyltarna, och att de tar oss hästmänniskor på allvar, om man bara ligger på lite, säger Cerrie Hedin.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden