Hoppning
20 januari 2019 17:27

Ny totalledare i världscupen – så ligger svenskarna till

Mot finalUpploppet mot världscupfinalen är igång på allvar. Christian Ahlmann var vassast och tog sin andra världscupseger på några veckor – upp i totalledning.

Ny totalledare i världscupen – så ligger svenskarna till
Christian Ahlmann och Caribis Z njuter i strålkastarljuset efter segern. Foto: FEI/Leanjo de Koster

Leipzig stod värd för det elfte av 13 världscupkval och jakten på poäng inför finalen I Göteborg var stenhård. Sju ekipage, varav fyra tyska, gjorde slutligen upp i omhoppningen. Hemmaryttaren Christian Ahlmann var sist ut och tog sin andra världscupseger för säsongen när han passerade mål på omhoppningens tredje snabbaste tid – och alltså snabbast av de felfria. Den här gången red Christian Ahlmann Caribis Z (f 2007, e Caritano-Canabis Z).

Belgiska ryttaren Francois Jr Mathy la beslag på andraplatsen med Uno de la Roque medan italienaren Lorenzo de Luca med Armitages Boy blev trea.

Ridsport, Sundbyholm Dag 6
Irma Karlsson och Ida säkrade poäng som säkerligen kommer väl till pass när det är dags för finalplatserna att delas ut. (Arkivbild) Arkivbild: Roland Thunholm

Svenska poäng

Jacob Hellström och Jus d’Orange van’T Bisthof var första svensk ut. Deras 16 fel resulterade i plats 33. Malin Baryard Johnsson med H&M Indiana och Irma Karlsson med Ida van de Bisschop visade upp utmärkt form med stabila insatser – dock fick de varsitt nedslag och missade således omhoppningen.

Irma landade bäst i resultatlistan och får med sig sju viktiga världscuppoäng för sin tiondeplats. Malin slutade på plats 18.

Mot finalen

Världscupsäsongen närmar sig slutet och bara två kval återstår – därmed är tabellen i högsta grad intressant. Tabellen fick nu en ny ledare i finalsäkra Christian Ahlmann på 72 poäng.

Peder Fredricson är bästa svensk på 13:e plats med 40 poäng, vilket bådar gott inför finalen. Irma Karlsson är näst bästa svensk som nummer 15 på 38 poäng. Det kan räcka långt i kampen om finalplats.

Henrik von Eckermann har 30 poäng och ligger på plats 19. De 18 främsta från ligan får slutligen hoppa finalen i Göteborg, men eftersom australienska Edwina Tops-Alexander (nia på listan) räknas bort är Henrik på rätt sida av strecket när två världscupkval återstår.

Resultat Leipzig
Ställning världscupen (uppdateras sannolikt inom kort)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden