Dressyr
4 april 2022 19:05
Ridsportplus

Nya ekipage vill in i ungdomslandslagen

OBS-tävlingHedda Thunberg har nu haft Diva, framgångsrik som unghäst och utbildad upp till Grand Prix, i stallet i snart ett år - i helgen visade ekipaget upp sig för landslagsledningen för första gången, när det reds obs-tävling i Åstorp. Trots debut på nivån för ryttaren visade hon att hon blir att räkna med i landslagssammanhang i år.

Nya ekipage vill in i ungdomslandslagen
Hedda Thunberg fick en fin debut på young rider-nivå med rutinerade Diva. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Diva (SWB sto f -08, e Richfield u Deja e Silvano, uppf Marie Haward) har att brås på – hennes mamma Deja är Patrik Kittels tidigare mästerskapshäst. Diva gjorde väl ifrån sig som unghäst och gick sedan nationell Grand Prix med Lyndal Oatley, innan stoet såldes som svensk ungdomshäst förra året.

  Hedda Thunberg hade tidigare ridit internationellt med d-ponnyn Brave Heart, men med Diva i stallet blir det nu en ordentlig young rider-satsning för ryttaren som fyller 20 i år. Stoet kom till Sverige i maj 2021 och sedan dess har de fokuserat på att träna ihop sig och förbereda sig inför tävling.

  Hur är det att ta över en Grand Prix-häst?
  – Det har varit svårt i den aspekten att det är en häst som kan väldigt mycket, hon är känslig men alltid väldigt schysst – hon ställer alltid upp och hon lär mig massor. Det är ju en helt annorlunda häst mot det man har haft tidigare. Det finns väldigt mycket power i henne, konstaterar Hedda Thunberg, som i helgen åkte till Åstorp för att pröva lyckan på obs-tävlingarna där.

  Efter att ha kvalat sig upp i klasserna via Medelsvår B på två tävlingar under mars var det nu dags för Hedda att debutera i S:t Georges och FEI:s Mästerskapsprogram för unga ryttare.
  – Det är roliga program och de passar Diva bättre än vad Medelsvår B-programmen gjorde. Det blir lite lättare nu när det inte är så mycket raksträckor, hon blir lite ängslig när hon går och väntar på nästa uppgift.

  Dubbelseger direkt

  Det blev seger i båda klasserna, och nu finns ekipaget på landslagsledningens radar.
  – Vi har inte haft kontakt tidigare, och den här tävlingen var egentligen mest för att få rutin – det är klart att man är med på en obs-tävling för att visa upp sig, och man måste prestera. Men det var inte så att vi hade några förhoppningar på att det skulle gå så här bra, säger Hedda, som nu hoppas på att få göra ett par internationella starter i år.

  Även om man sitter på en rutinerad häst så behöver man bevisa sig på tävlingsbanan – det finns ingen räkmacka rakt in i spetstruppen. Dressyren har tydliga kriterier för vad som gäller för att komma med i landslagets olika trupper, kriterier som baseras i stort på tävlingsresultat.

  – Det är skönt som ledare att ha detta, och det gör det tydligt för ryttarna. Det blir också mer rättvist för dem. Vill man göra en elitsatsning så måste man ut och tävla internationellt, och rida vissa tävlingar som är viktigare än andra – det gör att man även får lära sig att prestera när det väl gäller.

  Det säger Tina Bue-Doje, ledare för young rider-landslaget i dressyr. Lika intressant som det är att inventera de som redan är med i landslaget på obs-tävlingarna, är det att se nya ekipage dyka upp.

  ”Ser fram emot att följa ekipaget”

  – Hedda gjorde ett fantastiskt resultat i helgen, och hon är ju rutinerad från ponnytiden. Hon kommer att tas med i vår utvecklingstrupp i första hand, och om hon känner sig redo så är hon också klar för att göra en internationell start med de här fina procenten. Det syntes att de var väl samspelta, det såg väldigt bra ut. Det är jättespännande, jag ser mycket fram emot att följa det ekipaget.

  Det är mycket som ska till för att man som ungdomsryttare ska få ge sig ut i Europa, särskilt för dem som är nya.
  – Det hänger inte bara på resultat när det gäller att få åka utomlands och tävla – vi slänger inte ut vem som helst, för en färsk ryttare som ska ut på sin första internationella tävling vill vi att de har med sig en rutinerad tränare eller någon från landslagsledningen. Vi skickar inte ut orutinerade ryttare själva på vinst och förlust.

  Tina Due-Boje tycker att det viktigaste i den första kontakten med en ny ryttare som är aktuell för landslagsuppdrag är att ryttaren själv måste vilja.
  – Vi frågar dem vad de har för mål och vad de vill med sin ridning – ryttaren måste var den som vill driva detta, vi ska stötta dem i sin satsning och de får inte känna att vi kommer och kör över dem.

  Tunt i toppen i dagsläget

  Tittar man på ekipagen som idag är med i young rider-landslaget så är det bara Linnéa Holmgren som hittills har presterat tillräckligt för att ta en plats i spetstruppen. Men Tina Due-Boje är inte orolig för att truppen inte ska utökas under året.

  – Det är internationella resultat som gäller för att klättra upp i de högsta trupperna, och ryttarna har inte hunnit göra så många starter än. Vi har bra ryttare och hästar inför året och det är många som är på gång. Säsongen måste komma igång ordentligt för att vi ska se hur vi står oss ute i Europa, och här hemma har vi två obs-tävlingar till under våren och tidig sommar.

  Ett annat ekipage som glänste i Åstorp var nyblivna 18-åringen Mary-Sophie Haid Bondergaard. Med Adora Nightingale ingår hon i juniorernas A-trupp, men med mamma Charlottes rutinerade Grand Prix-häst Roberto Des Frettes (LUS hingst f -05, e Carinho Des Noes-Boulou Des Frettes, uppf Mlle Annie Augras, äg Norrehee Dressage Stable) gör hon även en satsning på att klättra uppåt i trupperna i U25-landslaget. Ekipaget, som ingår i C-utvecklingstruppen, tog hem segern i Intermédiaire II i helgen.

  Resultat Åstorp

  Ungdomslandslagen i dressyr
  Kriterier – det här gäller för att få rida i landslaget i dressyr 2022

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden