Sportnytt
29 september 2017 13:00
Ridsportplus

Nya förslag ska skapa bättre dressyrbedömning

FEI har sedan 2016 arbetat med olika förslag till förändringar för dressyrbedömningen. En arbetsgrupp inom FEI föreslår bland annat införande av HiLo Drop – ett sätt att göra betygen mer enhetliga rörelse för rörelse.

Nya förslag ska skapa bättre dressyrbedömning
DJWG har utformat ett färdigt förslag kring hur HiLo Drop, som är ett system som använts framgångsrikt i andra bedömningssporter, skulle kunna utformas och införas i dressyren. Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Dressyrkommittén utsåg under 2016 en arbetsgrupp för att utreda hur dressyrbedömningarna kan förbättras i framtiden.
Dressage Judging Working Group, kallad DJWG, har nu kommit med en första omgång rekommendationer för FEI:s årsmöte att rösta om i vinter. 

Avdragstabell skjuts framåt
Stora och små förslag finns på agendan. Det allra största, ”Code of Points”, en avdragstabell för fel som kan uppstå i en rörelse, verkar ha skjutits på framtiden jämfört med den offensiva tidsplan som presenterades i april på FEI:s Sports Forum. Aktuella förslag är:
• Ett internt ringsystem så att de andra domarna kan uppmärksamma huvuddomaren på om ryttaren rider fel väg, om blod upptäcks eller andra händelser kräver huvuddomarens åtgärd.
• Översyn av de samlade betygen.
• Översyn av Judges Supervisory Panel (JSP) som är aktiv vid mästerskap.
• HiLo Drop – där man tar bort det högsta och det lägsta betyget rörelse för rörelse. 

Högst och lägst räknas bort
DJWG har utformat ett färdigt förslag kring hur HiLo Drop skulle kunna utformas och införas. Det är ett system som använts framgångsrikt i andra bedömningssporter. Förslaget gäller internationella klasser som döms av minst fem domare och unghästbedömning är undantagen. HiLo Drop skulle utformas så att från varje rörelse eller samlingsbetyg tas det högsta och det lägsta betyget bort. 

Slutresultat räknas från medelvärdet skapat av tre domares betyg för varje moment. Det innebär att för en rörelse kan någon domare avvika, på en annan rörelse är det någon annan. 
I slutprocenten kommer samtliga domares bedömningar att finnas med i olika stor grad. Varje domares siffror publiceras precis som tidigare men en del av betygen kan ha räknats bort. 

Målet med systemet är att slutprocenten ska spegla domarnas gemensamma åsikt – därmed inte sagt att de domare vars betyg räknats bort haft fel. Det är majoritetens röst som ska gälla.

Liten påverkan på resultatet
För de allra flesta ekipage blir det inte så stor skillnad. I de studier som gjorts i år är skillnaden för två tredjedelar av alla resultat mindre än 0,2 procent. HiLo Drop ger ungefär samma effekt som när JSP använder den så kallade sexprocentsregeln, alltså när en domare som avviker mer än sex procent från övriga domare får hela sitt resultat justerat uppåt eller neråt till närmaste nivå. 

Enskilda domares inverkan minimeras
Systemet tar också bort den inverkan enskilda domare i dag kan ha på slutresultatet. Ett exempel är när Storbritannien förlorade ett silver på EM i Herning 2013 på grund av att en domares betyg avvek mycket från de övrigas för ett av de brittiska ekipagen. 

Enligt DJWG är detta system det närmaste som går att komma ett inrättande av en JSP för vanliga tävlingar. I dag används JSP enbart på internationella mästerskap. 

Mött visst motstånd
Förslaget har inte enbart bemötts av applåder enligt artiklar i Eurodressage.com. Förre FEI-dressyrdirektören Trond Asmyr menar att systemet blir orimligt svårt för tävlingar som fortfarande räknar manuellt. Han föreslår i stället att sexprocentsregeln tillämpas på slutresultatet, och får medhåll bland annat från den franska domaren Bernard Maurel. 

Not. Detta är det förs

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden