Blogg
2 juni 2014 11:58

Ulrika ”Ponnymamman” Fåhraeus: Nya klubben bjöd på förstklassig träning

PonnymammanDet är oftast inte så glamouröst, det här hästlivet. Det är mycket smuts och svett, och för närvarande har både jag och Saga varsin blånagel orsakade av våra hästar. Men någon gång ibland glittrar det till. I helgen var det ponnyryttarträff i nya klubben, och jag fick äran att dricka champagne med en OS-ryttare.

Ulrika ”Ponnymamman” Fåhraeus: Nya klubben bjöd på förstklassig träning
Ulrika Fåhraeus bloggar hos Ridsport som Ponnymamman. Foto: Privat

Då och då händer det att man råkar på en människa som man bara omedelbart tycker om. Den här gången var det fälttävlansryttaren, tränaren och läkaren Magnus Gällerdal. Saga och hennes kompis Elin var på sin första träning i deras nya klubb Årsta-Runsten Sportryttare och fick träna för denna trevliga kille. Trots sin relativa ungdom har han hunnit rida två OS: Aten 2004 och Hong Kong 2008.

Inte bara det, han har ridit Badminton också. Jag har faktiskt varit där två gånger och sett den legendariska tävlingen på plats. På kvällen satt vi med Anki från klubben och några föräldrar och drack champagne och pratade med Magnus. Det är inte varje kväll man får skåla med en OS-ryttare! Och det är inte varje dag man får chansen att ställa frågor till någon som ridit Badminton, denna magiska, fyrstjärniga tävling för de bästa av de bästa.

Hur som helst, vilken klubb va, som serverar champagne till sina ponnyföräldrar! Att anläggningen är i toppklass och att de tar dit förstklassiga tränare gör inte något sämre.

Elin och Saga gillade också Magnus. De uppskattar tränare som fokuserar på det positiva snarare än det dåliga och som plockar fram det bästa hos ekipagen. På Magnusträningen följde ett bra teoripass av Helena Johnsson, som förklarade för ponnytjejerna varför de måste vara i god fysisk form för att att rida fälttävlan. Hon körde lite fysträning med dem och uppmuntrande dem att utöver ridningen träna någon form av konditionsträning och göra bålstärkaren ”plankan” varannan dag.

Sedan höll Helena ett litet föredrag om socker och dess effekter på kropp och psyke. Det tyckte jag var toppen, eftersom jag själv tjatar på ungdomarna om baksidorna med detta förrädiska, lättillgängliga knark. Jag tror många tänkte att de nu skulle sluta med socker. Några timmar senare fick ponnyryttarna i uppgift att packa godispåsar, och som tack för hjälpen fick de… en godispåse…

Allltså, det är klart att man måste få äta lite godis ibland. Vad vore livet utan choklad? Problemet är när ”ibland” blir stup i ett och hela tiden. Jag har tänkt mycket på det, att vi å ena sidan försöker fostra unga idrottare, å andra sidan lusar ner deras liv med skräpmat och socker i mängder. Det finns omkring oss i vardagen, hemma och till och med i skolan. Och vad finns det i regel på tävlingsplatserna och i klubbars cafeterior? Jo korv, chokladbollar, godis, glass, kakor och läsk.

Det är svårt att hålla stången mot sockerfloden. Jag kommer skriva mer om skräpmatsproblematik inom kort, för det är en sak jag tycker är svårt att ha kontroll på i det här tävlingslivet.

/Ulrika ”Ponnymamman” Fåhraeus

P.S.  Om allt går väl ingår Saga och Elin i Årsta Runstens SM-lag för ponnyfälttävlan senare i sommar. Saga har nu ridit flera enstjärniga med jättefina resultat, och hon leder till och med  Svenska Cupen. Det har tagit lite tid för det att sjunka in hos mig. Ponnymamman hänger inte riktigt med.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden