Hästägartips
7 maj 15:41
Ridsportplus

Nya material kan ersätta läder

LäderersättningKonstläder av mikrofibrer har funnits länge, men forskning pågår för att försöka hitta nya material. Frukt, kork, papper och svampar hör till det som kan bli framtidens material.

Nya material kan ersätta läder
Plånbok i ett läderliknande material som tillverkats av svampsporer som vuxit i gammalt bröd.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Vid Högskolan i Borås har docenten i resursåtervinning, Akram Zamani, och hennes team nyligen presenterat ett läderliknande material som har jämförbara egenskaper med läder från djur. Det kommer ur biomassa som består av svampsporer odlade i bröd. Ur biomassan utvinns även textila fibrer och bioplaster.

  – Lädermaterialet är mjukt och känns som naturligt läder. Det har en god potential att ersätta både läder från djur och syntetiskt läder. Jämfört med de tillgängliga läderalternativen har våra material fördelen att vara 100 procent biobaserade och processen för produktion är snabb och tar bara ett par dagar, säger Akram Zamani.

  Det här lädermaterialet är mjukt och tunt, men det finns planer på att göra lädret både tjockare och starkare. Kanske blir det då användbart för sadlar. Det dröjer dock fem till tio år innan det kan finnas färdiga produkter på marknaden.

  Sadel i kork

  Däremot finns redan en sadel i kork framtagen. Den kommer från den franska sadeltillverkaren Devoucoux Sellier. Deras korksadel GT Concept är mycket lätt och tillverkad av mycket tunt skivad kork som klistrats på ett bomullsunderlag. Den fick innovationspris på SPOGA-mässan 2019. Intresset har hittills inte varit särskilt stort från köparnas sida, men företaget arbetar vidare på att utveckla kork som ersättning för läder. 

  – Materialet har många fördelar: det står emot smuts, är lätt, veganskt och lättskött, berättar Léa Tramblé på företaget. 

  – Nu arbetar vi vidare på att göra korken mjukare och med bättre grepp, så att den motsvarar den standard vi har på våra
  lädersadlar.

  Många olika krav

  Det finns många krav på de nya materialen. Utöver att råvaran ska vara miljövänlig, får inte processen vara alltför energikrävande och därtill bör slutprodukten hålla länge.

  Därför ska inte läder från djurhudar avskrivas i ett hållbart miljötänk. Dels kan man välja vegetabiliskt garvat läder som inte belastar miljön på samma sätt som kromgarvning, dels är det alltid bra att köpa produkter som håller lång tid och sköta dessa väl. Sadlar i bra läderkvalitet kan användas i minst 30-40 år.

  Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 7/2024.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden