Sverige
24 april 2021 07:50

Nya rön om hur kvarka sprids

Smittsam sjukdomKvarkabakterien kan överleva i flera år och färdas med friska hästar över hela världen. Det har kommit fram i en ny studie.

Nya rön om hur kvarka sprids
Kvarka är smittsamt och en anmälningspliktig sjukdom. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. ArkivFoto: Jeanette Flensburg

Det handlar om en ny brittisk forskningsstudie där forskare från 18 länder har deltagit. Studien  har gjorts med hjälp av en ny DNA-analysteknik och visar att det finns olika varianter av kvarkabakterien, Streptococcus equi, samt hur spridningen sker.

Den kan färdas med tillfrisknade, dolda smittbärande hästar utan symtom, mellan länder och kontinenter. Andrew Waller; Intervacc.

Studien visar att hästar som tillfrisknat från kvarka fortfarande kan vara smittbärare.
– Vi vet nu att kvarkabakterien kan överleva i flera år. Den kan färdas med tillfrisknade, dolda smittbärande hästar utan symtom, mellan länder och kontinenter, vilket gör det aktuellt med restriktioner i stallen, säger en av forskarna bakom rapporten, Andrew Waller, forskningschef på Intervacc i Sverige, i ett pressmeddelande om studien.

Intervacc är företaget som står bakom framtagandet av ett vaccin mot kvarka.

Behandla innan

Nya fall av kvarka kan förhindras genom att behandla de här dolda smittbärarna innan de sprider smittan.
– Enligt studien överlever kvarkabakterien upp till flera år hos smittbärande hästar. Det faktum att hästar, som tidigare varit smittade och inte längre visar symtom, faktiskt kan vara smittspridare gör spridningen mycket lömsk. Därför tror jag att nya rekommendationer kommer att bli följden av denna studie, säger Andrew Waller.

Det kan till exempel handa om tester före och efter resor samt vid import av hästar.

Förebyggande arbete

I stallar behövs en hel del förebyggande arbete för att miljön ska vara smittsäker. Det handlar om karantän i ett separat stall för nyanlända hästar och att den som sköter hästarna är noga med saker som hygien och klädbyte efter skötsel av hästar i karantän. Även vaccination kan bidra till att minska smittspridningen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden