Veterinärt
1 maj 2023 06:20

Veckolång kampanj mot kvarka startar

Stoppa kvarkanDe senaste tio dagarna har fyra fall av misstänkt kvarka rapporterats i Sverige. I dag startar den veckolånga kampanjen Stoppa kvarkan.

Veckolång kampanj mot kvarka startar
Kvarka kan ge bölder mellan ganascherna på hästar. Foto: Emma Nilsson

Bara de senaste tio dagarna har fall av misstänkt eller konstaterad kvarka rapporterats i Älvsbyn i Norrbotten, i Sundsvall samt i Haninge.

Varje vecka drabbas i snitt ett till två svenska stallar av kvarka, vilket leder till nedstängning av till exempel ridskolor och tävlingar, skriver SVA, Statens Veterinärmedicinska anstalt, på sin hemsida, med anledning av kamanjstarten.

I fjol skedde dessutom ett trendbrott, då fler kvarkautbrott rapporterades, 66 stycken, jämfört med 57 under 2021.

Det är en rad organisationer i både Sverige och Europa som står bakom kampanjen, där fokus är att snabbt upptäcka sjukdomen och därmed stoppa smittspridningen.

”Ofta är det när en häst flyttas och träffar andra hästar som kvarka sprids, inte olikt människor som sprider influensa. Hästägare och hästskötare som är uppmärksamma på hur hästen mår, som tempar vid minsta symtom och isolerar hästen vid förhöjd temperatur kan stoppa smittspridningen. Fler hästar är friska och fler verksamheter slipper avbrott” skriver SVA, som också rekommenderar användningen av det nya kvarkavaccinet, särskilt för hästar som reser och tävlar frekvent.

Under kampanjveckan 1-7 maj kommer hashtaggen #Stoppakvarkan att användas, och den 3 maj släpps en podd där statsveterinär Gittan Gröndahl på SVA medverkar och berättar om vilka konsekvenser ett kvarkautbrott kan få, för hästar, för människor och för verksamhetens ekonomi.

Här finns mer information.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden