Sverige
16 februari 2021 14:05

”Kvarkavaccin ska bli lika stort som influensavaccin”

VaccinFöretaget Intervacc jobbar på att ta fram ett vaccin mot kvarka för hästar - ett beslut som skulle kunna innebära att de blir ensamma i världen på marknaden när vaccinet väl är klart. Intervaccs affärsidé har resulterat i att de idag, redan innan vaccinet är godkänt, är värderat till tre miljarder kronor.

”Kvarkavaccin ska bli lika stort som influensavaccin”
Förhoppningen är att kunna starta vaccinationerna under hösten. Foto: Istock

På Hästföretagarforum den 1 april berättar Andreas Andersson, VD för Intervacc, mer om hur företagsresan sett ut – hur det hela startade som en idé, gick vidare till forskning och nu närmar sig en världslansering av det första kvarkavaccinet för hästar.

– Historien om Intervacc handlar mycket om starka drivkrafter hos grundarna och ett antal nyckelpersoner. De är otroligt olika – från duktiga forskare till entreprenörer, sociala genier och kunniga investerare – men de kompletterar varandra perfekt vilket gör att företaget och idén om ett kvarkavaccin har kunnat utvecklas, säger Andreas Andersson i ett pressmeddelande.

Lanseras under hösten

Tidsplanen, och det Intervacc hoppas på, är att vaccinet ska godkännas under våren för att sedan finnas tillgängligt för hästägarna under hösten. Men det finns många aspekter att ta hänsyn till vid en lansering.

– Vi måste till exempel ha tillräckligt många doser och kunna leverera över hela EU när det väl är dags. Det finns ca 60 miljoner hästar i världen och vårt mål är att kvarkavaccin ska bli lika stort som influensavaccin för häst, säger Andreas Andersson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden