Sportnytt
25 maj 2018 13:32

Nya TR: Förslag om bettlöst, nosgrimmor och teknikskydd

Väntat och oväntatNästa år kan flera stora förändringar ske i TR. Enligt förslaget kan dressyrryttare få rida bettlöst i lokala klasser, teknikskydden börjar fasas ut, och åldersgrupper dyker upp igen i ponnydressyren.

Nya TR: Förslag om bettlöst, nosgrimmor och teknikskydd
Det föreslås också en regel om att nosgrimmor måste flexa 1,5 centimeter, och det gäller alla grenar. Arkivbild: Kim C Lundin

Nu har Svenska Ridsportförbundets olika grenkommittéer publicerat sina förslag till ändringar i Tävlingsreglementet för 2019, och där finns både väntade och oväntade nyheter.
Inom dressyren finns kanske de största överraskningarna.

Dressyrkommittén föreslår att bettlösa träns får användas på lokal tävling – men klasserna ska då bara vara öppna för ryttare som rider bettlöst, och arrangörerna måste hålla isär ryttare som rider med bett och dem som rider bettlöst.

Det föreslås också en regel om att nosgrimmor måste flexa 1,5 centimeter, och det gäller alla grenar.
För ryttarens del försvinner möjligheten att ha hatt med inbyggd hjälm. Från 2019 är det bara hjälm som gäller, enligt förslaget.

Grupper på gång

Dressyrkommittén vill återuppliva åldersgrupperna inom ponnydressyr, men med nya grupper, P 12 för ryttare som fyller högst 12 år under året, P16 för ponnyryttare som under kalenderåret fyller högst 16 år, och P100 utan övre åldersgräns för ryttare.
Indelningen är inte tvingande, utan grupperna kan användas, enligt förslaget.

En annan nyhet är att 64 procent föreslås bli den nya magiska gränsen för kval till högre klasser i stället för dagens 62 procent.
Slutligen föreslås att unga hästar, från fyra upp till sju år, bara får starta en klass per dag. I dag är det endast fyraåriga hästar som får starta endast en gång per dag.

Hoppkommittén har också ett ändringsförslag angående unga hästar, och föreslår att fyraåringarna får starta tidigast 1 april.

Förslag om teknikskydd

Kommittén föreslår också att teknikskydd förbjuds från och med 2021, i enlighet med FEI:s beslut. FEI kommer att förbjuda teknikskydd för juniorer och YR redan 2020, men så är det inte tänkt att bli i Sverige, eftersom det skulle innebära att juniorer och seniorer får olika förutsättningar fast de tävlar i mot varandra samma klasser.
Däremot kan teknikskydd komma att förbjudas i cuper och mästerskap som bara är öppna för juniorer och young riders.

Diskussionen om risken med slag mot huvudet har tagit sig in i TR, och förslaget är att en ryttare är skyldig att avstå från tävlingsstart i sju dagar om misstanke finns att ryttaren drabbats av hjärnskakning.

180425avramlingwbrt
Ryttare kan bli skyldiga att avstå från tävlingsstart i sju dagar efter misstanke om hjärnskakning. Arkivbild: Roland Thunholm

Ny tävlingsbenämningar

Slutligen kan de svårbegripliga benämningarna lokal, regional, nationell och elittävling vara på väg att fasas ut. I förslaget till nytt TR vill tävlingssektionen lägga in stjärnbeteckningar som komplement, så att det heter lokal tävling/*, regional tävling/**, nationell tävling/*** och elittävling/****.
− Vi har varit på väg att föreslå systemet med stjärnor förut, men så har det krockat med fälttävlan, som redan har ett sådant system. Nu har vi bestämt oss för att föreslå det i alla fall för alla discipliner, säger hoppkommitténs ordförande Jonas Holmberg.

Mer om föreslagna TR-ändringar i fälttävlan här.

Alla förslag till förändringar finns publicerade på Svenska Ridsportförbundets hemsida, och fram till 25 juni kan alla lämna synpunkter på förslagen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden