Sverige
5 augusti 06:20

Nytt beslut gör körning till avdragsgill friskvård

FriskvårdHögsta Förvaltningsdomstolen har beslutat att även körning, med en eller flera hästar, ska klassas som avdragsgill friskvård. Beskedet är en seger för många körskolor runtom i landet.

Nytt beslut gör körning till avdragsgill friskvård
Bram Chardon sparade inte på krutet i finalkörningen. Foto: FEI

Sedan ridning godkändes som avdragsgill friskvård för ett par år sedan har rösterna höjts om att även körning borde inkluderas. Urban Rydin är en av de krafter som låg bakom att ridning blev avdragsgill, och att körning nu godkänns som friskvård menar Urban kan vara ett tecken på att förändring är på gång gällande bedömningen av avdragsgilla aktiviteter.

–  Alla aktiviteter med praktiska moment som innebär motion är det som är avgörande för friskvård framåt. Hästföretagandet har länge kämpat med att uppnå acceptans på olika plan, och domen från HDF är ytterligare ett erkännande och ett steg i rätt riktning, säger Urban till svensk travsport.

Beslutet skapar helt nya möjligheter för bland annat travsport, menar svensk travsport vd Maria Croon.

– Det här är ett fantastiskt besked för travskolorna och vi har möjligheter att ta emot nya elever på dagtid. För dem som inte har de ekonomiska möjligheterna att klara terminsavgifterna öppnar sig nya möjligheter. Men det handlar inte bara om pengarna, utan också om att travsport får status som friskvård. Hästen stärker både kropp och själ, det är vetenskapligt bevisat att den har läkande krafter vid rehabilitering och annan friskvård.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden