Avelsnyheter
28 september 2015 11:51

Olle Kindberg tar över

Efter söndagens besked från Lars Pelin om att han avgår tar nu vice ordförande Olle Kindberg över tömmarna i SWB tills vidare. I ett pressmeddelande och ett brev till medlemmarna förklarar SWB sin syn på efterdyningarna till auktionen. Förre vd:n Karl-Henrik Heimdahl gav sig in i debatten.

Olle Kindberg tar över
Olle Kindberg är uppfödare av hopphästar och egen företagare från Huskvarna-trakten öster om Jönköping. Här med stoet Istar N, helsyster till Io N som är moder till godkända hingsten Dylan N 1312. Kim C Lundin kim@witnet.se

SWB skriver i sitt pressmeddelande att Lars Pelin valt att avgå sedan ett citat i ett pressmeddelande om Paul Schockemöhles auktion på Flyinge i november upprört medlemmar över hela landet. 

Från SWB:s pressmeddelande 
”Ett extra insatt styrelsemöte slutade med att Lars och styrelsen inte var överens om hur frågan skulle hanteras vilket i sin tur resulterade i Lars avgång.
Lars Pelin valde att avgå med omedelbar verkan i samband med ett extra styrelsemöte i lördagskväll. 
– Det är väldigt tråkigt. Lars har varit en stor tillgång och gjort mycket bra för SWB under sina år som ordförande. Samtidigt respekterar vi hans beslut, säger Olle Kindberg.
– Vi i styrelsen kände varken till pressmeddelandet eller Lars uttalande förrän det offentliggjordes i början av veckan. SWBs uppgift är självklart att verka för att så många SWB-hästar som möjligt ska beredas möjlighet att delta på denna och andra auktioner. Vi har inlett diskussioner med Helena Torstensson hos Paul Schockemöhle och hoppas komma fram till en bra lösning, även om tiden är knapp, säger Olle Kindberg, vice ordförande för SWB.

Olle Kindberg kommer nu att leda styrelsens arbete fram till att en ny ordförande utses. I samband med ordförandekonferensen i december kommer frågan om auktioner och andra marknadsföringskanaler att diskuteras. Vår nytillträdde VD, Helen Uddefors, kommer att ta direktkontakt med samtliga föreningar i landet för att fånga in deras synpunkter och idéer för att lyfta SWB ytterligare, avslutar Olle Kindberg.”

I sitt pressmeddelande gör SWB inga kommentarer om hur många upprörda medlemmar som hört av sig eller hur stor skada föreningen anser sig ha tagit av debatten i sociala medier. De kommenterar inte heller händelseförloppet.

I ett öppet brev till sina medlemmar förklarar sig föreningen ytterliggare.
”Det är mycket tråkigt om vårt förtroendekapital hos uppfödare, medlemmar och andra i branschen fått sig en törn. I samband med ordförandekonferensen i december kommer frågan om auktioner och marknadsföringskanaler att diskuteras. Vi hoppas på stor uppslutning och friska idéer.
Nya försäljningskanaler kommer alltid att kunna etablera sig på marknaden. http://equitalyon.com/press/accreditation-request
Målet för både styrelse och kansli är att arbeta framåt och proaktivt för våra medlemmars bästa. Vi har under året gjort omfattande verksamhetsplaner och startat Mål 2020 för att alla delar inom organisationen skall arbeta mot samma mål – Framgång för våra svenska uppfödare.”

Under söndagen gick SWBs tidigare vd Karl-Henrik Heimdahl ut på sociala medier och gjorde ett uttalande som lades publikt, öppet för alla att läsa. Han är i dag inte längre anställd då han helt övergått till sin tjänst som veterinär på Agria.
”Eftersom jag inte längre sitter som VD för SWB så tänkte jag länge att jag inte skulle ge mig in i den här debatten. Men det går inte……
Det är med stor förvåning (fast kanske ändå inte….) som jag läser alla inlägg runt SWB ordföranden Lars Pelins uttalande att det är bra för svenska uppfödare om Paul Schockemöhle gör en auktion i Sverige, på Flyinge, där han har ett samarbete genom PS Flyinge & Partners, innehållande bland andra ett antal svenskfödda hästar, uppfödda av SWB uppfödare i Sverige, efter de hingstar som PS erbjudit den svenska marknaden.
Efter ett antal år där SWB och dess uppfödare öppnat sig mot den internationella marknaden, moderniserat organisationen och dess regelverk för att fungera i 2000 talet, så dyker plötsligt en massa protektionistiska argument, och allmänt nedlåtande kommentarer om det egna avelsförbundet upp på olika webbplatser på nätet. Inte minst på platser som innehas av aktörer som känner sin position på marknaden hotad av PS intåg i landet. Det är alldeles självklart att om denna auktionen blir lyckad så kommer det att leda till stor nytta för SWB uppfödare och medlemmar i SWB som avelsförening.
Bara tänk tanken att det varit tvärtom, dvs så här.
1. Världens största och mest framgångsrika aktör när det gäller hästauktioner vill göra en hästauktion i Sverige med ett antal SWB hästar och ett antal icke SWB hästar.
2. Man är inte bara den mest framgångsrika, utan man är också den mest professionella organisationen i världen på detta område.
3.Denna aktör har världens största och mest allomfattande kundregister som innefattar mängder av internationella köpare som är vana att spendera stora pengar på sina hästinköp.
4. På förfrågan säger SWBs ordförande att det kan man inte tillåta för det är inte bra för SWB uppfödare om det säljs andra än SWB hästar på den auktionen.
I ett sådant läge hade det funnits all anledning för SWBs medlemmar att kräva sin ordförandes, sin styrelses och sin VDs omedelbara avgång, eftersom man då definitivt inte agerat utifrån SWB uppfödarnas intresse. Under alla år jag har varit aktiv inom SWB så har våra uppfödare gång på gång på gång efterfrågat fler marknadsplatser, fler möjligheter att exponera sin hästar till försäljning inför en nationell och internationell publik. Fölauktionen och hopphästauktionen är två bra sådana inhemska exempel, men det behövs fler, allrahelst om vi skall kunna få auktioner att liksom i övriga Europa bli ett naturligt och självklart sätt att sälja de bästa hästarna från våra SWB uppfödare. Att seriösa SWB uppfödare via sin avelsförening SWB skulle säga nej till denna möjlighet att sälja SWB hästar, om än inte exklusivt SWB, är för mig en fullständig omöjlighet och att ett antal faktiskt tycker så är för mig en fullständig gåta.”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden