Debatt
8 juni 2018 07:08

Om ”Hästgården”: Vad menar Svenska Ridsportförbundet?

MIN ÅSIKTNyligen gick Svenska Ridsportförbundet, SvRF, ut med ett officiellt uttalande gällande dokumentärserien ”Hästgården”. Martin Netterberg, före detta styrelsemedlem i Ridskolornas Riksorganisation, ifrågasätter i detta debattinlägg flera av punkterna i förbundets uttalande.

Det här är ett debattinlägg. Skribenten själv står för åsikterna som framförs i texten.

Med hänvisning till Svenska Ridsportförbundets officiella uttalande på sin hemsida gällande ”Hästgården” en dokumentärserie från Sveriges Radio i 5 delar, har jag, Martin Netterberg, följande frågor och funderingar:

Svenska Ridsportförbundets uttalande ger till en början bilden av ett förbund som aktivt arbetar mot bland annat sexuella trakasserier och övergrepp. Men sen skriver man att händelserna som skildras i dokumentären ”Hästgården” utspelades innan SvRF nuvarande organisation bildades (dåvarande Ponnyryttarförbundet).  Så som texten är skriven kan det tolkas som om SvRF vill friskriva sig från det moraliska ansvaret, vilket i så fall inte är lika imponerande.

Vidare skriver man att en idrottsorganisation inte kan utverka näringsförbud för en privatperson och att det inte fanns något uppdrag att stänga av den dömda mannen ifrån. När det gäller näringsförbud döms detta endast vid ekonomibrott, och detta kan inte heller utfärdas av en idrottsorganisation.

I samarbete med den aktuella ridskolan fanns dock en aktiv ridklubb ansluten till SvRF. Ridklubben har varit verksam på hästgården sedan verksamhetens start fram till så sent som 2017. Utifrån SvRFs omfattande policyprogram borde det ha funnits tydliga möjligheter för SvRF att stödja sin medlem i angelägenheter kring ridklubben.

Så som texten är skriven kan det tolkas som om SvRF vill friskriva sig från det moraliska ansvaret. Martin Netterberg.

SvRF upplyser särskilt att ridskolan drevs i ”privat regi” och låter läsaren förstå att detta hindrade förbundet från att hjälpa sina medlemsklubbar. Ska redogörelsen tolkas så att SvRF:s medlemsklubbar som samarbetar med ridskolor i annat än i föreningsdriven form har således inget eller ytterst litet stöd att förvänta sig från SvRF?

Till sist kommer stycket där SvRF redogör för skillnaderna mellan förbundet och Ridskolornas Riksorganisation (RRO) samt Sveriges Ridlägers Riksförbund (SRR) och att dessa inte har någon koppling till förbundet. RRO:s arbete måste här än en gång förtydligas. Organisation är en branschorganisation som arbetar för att oavsett driftsform ska ridskolan drivas företagsmässigt så att verksamheten genererar ett ekonomiskt överskott för utsikten att investera. RRO menar också att branschen bygger till största delen på praktiska erfarenheter och är därför också mån om att erfarna blir kvar i yrket.

Både RRO och SRR är fristående från SvRF, men vad menas med utan koppling till förbundet? Sedan länge arbetar SvRF gemensamt med RRO och övriga organisationer med en rad gemensamma frågor, sitter tillsammans i arbetsgrupper, kommittéer och organisationer.

Vid en förfrågan om förtydligande som RRO ställde i ett annat sammanhang 2016, svarade SvRF. ”Vi ser precis som RRO mycket positivt på att arbeta tillsammans och är också övertygad om vikten av respekt mellan organisationerna och en enad front i frågor där vi har samsyn.”

Vi alla vill inget annat än tro, att även när det gäller angelägenheter kring speciellt viktiga frågor som i detta fall, kvarstår SvRF:s positiva syn på att arbeta tillsammans och att SvRF fortfarande är övertygad om vikten med respekten mellan organisationerna.

Martin Netterberg, före detta styrelsemedlem i RRO

Det här är ett debattinlägg. Skribenten själv står för åsikterna som framförs i texten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden