Sportnytt
25 september 2019 06:00

Öppning för ändrad lag vid hästförsäljning

HästföretagandeOm två år kan hästar sluta jämföras med kylskåp i samband med affärer. EU har beslutat att varje land har möjlighet att införa undantag för levande djur i konsumentköplagen. Det berättade Carl Dyrendahl från LRF Konsult vid ett möte i Skara på tisdagen.

Öppning för ändrad lag vid hästförsäljning
Carl Dyrendahl från LRF Konsult kunde berätta om den nya öppningen angående konsumentköplagen. Foto: Anna Nyberg

Konsumentlagens påverkan på hästförsäljning har lett till stora konsekvenser för näringsidkare som säljer hästar till privatpersoner. Eftersom djur betraktas som vilken vara som helst i lagens ögon, har en köpare i dag rätt att lämna tillbaka hästen och få pengarna tillbaka de första sex månaderna med hänvisning till ursprungliga fel, oavsett vad hästen varit med om under de sex månaderna.

Konsumentköplagen skyddar köparen i upp till tre år, och en följd av detta har blivit att en del näringsidkare avstår från att sälja till privatpersoner. Hästnäringens Nationella Stiftelse HNS har i åratal påpekat det orimliga i lagen, och drivit frågan både i Sverige och i EU.

Och nu har öppningen kommit, genom EU:s beslut att varje medlemsland själv kan besluta om att införa undantag när det gäller försäljning av levande djur.

Har två år på sig

− Regeringen har tillsatt en enmansutredning, och LRF har tilldelats en plats i expertgruppen, berättade Carl Dyrendahl vid föreläsningen i Skara.

Särskild utredare är Malin Bonthron, justitieråd i Högsta domstolen. Varje medlemsstat har två år på sig att införliva den nya lagstiftningen i sin egen lag.

Gräs blir kvalitetstid

Carl Dyrendahl arbetar med att sprida kunskap om den nya nationella strategin för hästföretagande, och det var skälet till föreläsningen i Skara, en av 15 presentationer på olika platser i Sverige.
− Som hästföretagare förädlar vi gräs till kvalitetstid, var hans beskrivning av vad hästföretagande egentligen handlar om.

Vill se självrannsakan

Han konstaterade också att det finns anledning till självrannsakan, eftersom hästföretagare inte alltid lyckats skilja på hobby och näringsverksamhet, vilket är en av orsakerna till att Skatteverket granskar hästföretagare extra hårt.
− Det är inte lätt för en handläggare på Skatteverket att veta vem som ska betala för att sitta till häst, och vem som ska ha betalt för att göra det.

Mycket pengar på prylar

Carl Dyrendahl menade att hållbarheten borde hamna i större fokus hos hästsektorn än den är i dag.
− Vi konsumerar oerhört mycket. Av alla pengar som läggs på hästar går 17,2 procent på prylar och bara 5,6 procent på tränartjänster.
− Man kan fundera på hur mycket av det vi köper som är hållbart producerat. Vi reflekterar mycket mer kring vår egen konsumtion än när vi köper saker till våra hästar, sade Carl Dyrendahl.
Här kan du läsa den nationella strategin för hästföretagande

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden