Sverige
16 juli 2020 16:09

Orimlig arbetssituation betydande orsak till veterinärbristen

DiskussionDet skulle behövas en ny veterinär per dag det kommande året för att lösa den rådande veterinärbristen. Annars är det djuren som får lida, menar Svensk Djursjukvård. Fler studieplatser löser dock inte problemet, det är den ofta orimliga arbetssituationen som är knuten i det hela, replikerar Sveriges Veterinärförbund.

Orimlig arbetssituation betydande orsak till veterinärbristen
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock

I en färsk rapport larmar djursjukvårdens branschorganisation Svensk Djursjukvård om den akuta bristen på veterinärer och drar slutsatsen att antalet studieplatser måste fördubblas. Minst 365 nya veterinärer skulle behövas för att tillfredsställa det skriande behovet under det kommande året, enligt rapporten. I Sverige examineras varje år 90 veterinärer – och ungefär lika många utbildar sig utomlands. Det skriver TT i en artikel i Sydsvenskan.

Det är dock långtifrån hela lösningen, menar Sveriges Veterinärförbund och replikerar på sin hemsida: ”Att bara kräva fler utbildningsplatser är meningslöst om inte de som utbildas erbjuds en arbetssituation som gör att de stannar på sin arbetsplats.”

Sveriges Veterinärförbund hänvisar till flera enkäter som gjorts både i Sverige och Europa, som visar att en stor andel veterinärer slutar för att de upplever arbetssituationen som orimlig. ”Precis som i de flesta yrken är det också svårare att hitta personer som är beredda att bosätta sig i landets norra delar, och personer som kan tänka sig att arbeta jourtid”, står det också att läsa i repliken.

Kontentan av det Sveriges Veterinärförbund skriver är tämligen klar – fler utbildningsplatser hjälper föga om man inte samtidigt tar krafttag när det gäller veterinärernas arbetssituation och arbetsvillkor.

Läs hela repliken från Sveriges Veterinärförbund här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden