Sport
20 juli 2016 09:00
Ridsportplus

OS-banbyggaren utlovar svårare hinder första dagen

Banhoppningshindren i Rio kommer vara vackra men inte lika spektakulära som vid VM i Normandie. Och första dagens bana blir svårare än i London. Det avslöjade blivande OS-banbyggaren Guilherme Jorge under Falsterbo Horse Show där han i år byggde de internationella banorna.

OS-banbyggaren utlovar svårare hinder första dagen
Sveriges olympiska headcoach Sylve Söderstrand beskrev i Falsterbo Guilherme Jorges banor som klassiska med normala distanser och linjer utan konstigheter. LottaGyllensten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Under ett och ett halvt år har brasilianaren Guilherme Jorge suttit hemma på kvällarna och skissat för att få till de ultimata banorna till OS på hemmaplan i Rio.

  Han har lång erfarenhet som banbyggare och har bland annat varit assisterande banbyggare vid tre olympiska spel (Atlanta 1996, Aten 2004 och London 2012) och FEI Steward vid ett (Sidney 2000).

  Från de senaste olympiska spelen i London, liksom från de panamerikanska spelen förra året, tar han med sig insikten att gapet inte längre är så stort mellan de riktigt bra ryttarna och de mindre bra. Något som kommer att påverka banornas svårighetsgrad i Rio.

  – Vi fick fler felfria ryttare första dagen i London än vi trodde. Så även om det kommer börja lättare och bli svårare även i Rio kommer det vara olympiska banor redan från början, säger Guilherme.

  Han är dock noga med att påpeka att hans, liksom den utsedda tekniska delegaten Santiago Varela från Spaniens, huvudmål är att göra krävande och utslagsgivande banor som samtidigt inte begär för mycket av hästarna.

  – Santiago och jag är goda vänner och har en liknande vision. Och även om det sista beslutet är mitt så handlar det om ett lagarbete där även de assisterande banbyggarna ingår.

  De fem olika banorna som ska byggas under spelen gör det möjligt att testa ryttarna och hästarna på alla tänkbara sätt.

  – Vi vill testa sådant som hästens noggrannhet, scope, ridbarhet, lydnad och ryttarens förmåga att läsa banan och förmåga att rida balanserat och i samma hastighet. Slutmålet är att få den bästa kombinationen av häst och ryttare högst upp på pallen, konstaterar Guilherme.

  Det fantastiskt vackra hindrena under VM i Normandie, där Guilherme var assisterande banbyggare, fick många beundrare och Guilherme utlovar vackra hinder även i Rio.

  – Men under ett OS har man som banbyggare inte samma frihet som under ett VM, allt måste godkännas av organisationskommittén. Hindren är gjorda av samma brittiska företag som gjorde hindren till OS i London och kommer, tror jag, att säljas efter spelen.

  Att Guilherme i år var banbyggare även i Falsterbo gav de svenska ryttarna chans att testa att rida på hans banor. Men frågan är hur stor nytta de kommer ha av den erfarenheten i Rio.

  – Det går inte att reproducera det man gör på en bana på en annan bana för varje bana är unik. Det jag kan säga är att jag alltid försöker göra en bana där alla hinder är relaterade till varandra och som kräver både scoope och noggrannhet. Det kommer även finnas vatten vid sidan om hindren som dekoration och extra svårighet.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden