Hoppning
5 februari 2018 14:37

OS-vinnaren Cento är död

LegendarDen legendariska Dobel's Cento är död. Hingsten som bland annat vunnit OS-guld och en världscuptitel blev 28 år gammal.

OS-vinnaren Cento är död
Holsteinerhingsten Cento har lämnat jordelivet. Här med Otto Becker vid VM 2002. Foto: Roland Thunholm

Holsteinerhingsten Dobel’s Cento (f-89 e Capitol I-Caletto II, uppf Heinrich Schoof) har lämnat jordelivet. Cento drabbades av lunginflammation och på grund av hingstens ålder lät man honom somna in, berättar Otto Becker på Gestüt Dobels hemsida.

Otto Becker är Tysklands nuvarande förbundskapten, och han hade en enastående karriär med Cento. De tävlade mellan 1993 till 2006 och tog en lång rad stora segrar. Bland annat ingick de i det tyska laget som tog guld vid OS i Sydney 2000 där det även blev en individuell fjärde plats. Cento och Otto Becker vann världscupsfinalen 2002, ingick i lagen som tog EM-guld 2003 och OS-brons 2004. Därtill vann de en lång rad prestigefyllda Grand Prix-segrar – bland annat i Aachen. Det var också i just Aachen som Cento blev högtidligt avtackad 2006 efter sin fantastiska tävlingskarriär där han totalt vann runt tio miljoner kronor.

Cento var en av de sista direkta sönerna från Capitol I, och som avelshingst har han också varit mycket framgångsrik. Cento har 36 godkända söner i europeiska förbund. Flera av dem tävlar fortfarande internationellt – så som Chepetto, Norton d’Eole och Cento Libero. I Tyskland har Cento runt 560 tävlande avkommor vilka tävlat ihop cirka 17 miljoner kronor.

En framgångsrik avkomma till Cento under svensk flagg just nu är Henrik von Eckermanns Cantinero.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden