Veterinärt
17 maj 2020 09:02
Ridsportplus

Oskodda hästar mådde bättre snabbare

FångVad är egentligen fång? Hovslagaren Mikael Westberg förklarar och visar bilder för Ridsports läsare. Och delar med sig av kunskapen när det gäller skoning av fånghästar. "Vi såg klockrent att de utan skor blev bättre fortare", säger Mikael Westberg om en studie han gjort.

Oskodda hästar mådde bättre snabbare
Vad är egentligen fång? Hovslagaren Mikael Westberg förklarar för Ridsports läsare. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vad är fång?
– Enkelt uttryckt har hovkapseln släppt från benet, ungefär som när en nagel släppt från vårt finger. Vår nagel växer inte fast igen, och samma sak är det med hästen. Hovbenet tiltar framåt och får en felaktig vinkel mot marken, säger Mikael Westberg.

 Vad kan hovslagaren göra?
– Det är svårt att säga generellt eftersom vi gör olika beroende på i vilket stadie och vilken status hästen befinner sig i, men kort sagt så bygger verkningen på att den nya nedväxande väggen ska ges möjlighet att växa på rätt ställe genom försvagningar av den gamla hovväggen som måste användas att gå på fram tills att den nya hovväggen vuxit ned, säger Mikael Westberg

Mikael-westberg-emma-tovatt-1-200310-rt
Mikael Westberg har hjälpt Emma Tovatts fånghästar att bli friska. Foto: Roland Thunholm

 Ska man sko?
– Vi gjorde en studie där 60 hästar fick beslag och 60 inte fick det. Vi såg klockrent att de utan skor blev bättre fortare. Vi undrade vad det berodde på, och trodde att orsaken var att de som får skor går lite bättre, och då kommer de ut i hagen fortare. En annan studie med 700 hästar som varit i gång ett år visade att de som väntat med hagen enligt våra rekommendationer hade bättre prognoser.

Fanghov-1
Fånghov Foto: Mikael Westberg
Fanghov-2
Fånghov Foto: Mikael Westberg
Fanghov-3
Fånghov Foto: Mikael Westberg

Bilderna visar de mest vanliga utseenden på kroniskt lägesförändrade (roterade och sänkta) hovar. Det är vanligt att sådana hovar växer dubbelt så fort som ej lägesförändrade, alltså upp till två centimeter i månaden. På hästar som nyligen fått fång ser hovarna normala ut.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden