Fälttävlan
11 maj 2014 20:34

Oväntad vinnare i Badminton

Det var dramatiskt in i det sista när fyrstjärniga klassikern Badminton avslutades med hoppning på söndagen. Bäste svensk blev Ludwig Svennerstål som slutade åtta med Alexander. Segern gick till Australiens Sam Griffiths.

Oväntad vinnare i Badminton
Ludwig Svennerstål red sin Alexander till fin åttondeplats i Badminton. Trevor Holt

Efter en dramatisk terräng på lördagen fortsatte dramat i sydvästra Storbritannien även på söndagen. Banhoppningen var en svår utmaning för de ekipage som var kvar i tävlingen. Det var inte bara många bommar som föll, utan även tiden blev en avgörande faktor. Ingen tog sig runt helt utan fel och endast ett ekipage var felfritt på hinder. 

Australiens Sam Griffiths låg femma inför hoppningen och hade ett nedslag. Han trodde knappt det var sant när de som hoppade efter honom rev och rev.
– Jag låg 25:a efter dressyren. Och nu står jag här som segrare, säger han. 
Segerhästen Paulank Brockagh (sto f 2003 e Touchdown-Trigerrero) är ett irländskt varmblod som har genomfört några fyrstjärniga tävlingar tidigare. Men att hon och Sam Griffiths skulle vinna Badminton var det inte många som trodde.

Ludwig Svennerstål slutade på en klart godkänd åttondeplats med Alexander. Han klättrade en placering i hoppningen trots två nedslag och lite tidsfel. Alexander såg fräsch ut efter gårdagens påfrestningar.
– Jag är inte nöjd med min ridning de här dagarna. Men mina hästar har gjort det jättebra, säger den Englandsbaserade 23-åringen.

Johan Lundin hängde ordentligt med huvudet när han red ut från banan. Normalt sett är han och Johnny Cash säkra i hoppningen, men i dag missförstod de vararandra totalt i en anridning tidigt i banan. De kom lite stort på ett hinder och fick ett stopp.
– Jag försökte rida av honom. Det var fel dag att göra det på och ett oförlåtligt misstag av mig när hästen hoppade så fint för övrigt, säger Johan Lundin som tappade några placeringar och slutade på 19:e plats. 

Australiens Paul Tapner, som ledde inför hoppning, rev fyra hinder och slutade fyra. 

Resultat

Läs mer

Badmintonbloggen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden