Krönika
30 november 2017 14:00

Partik Kittel: ”Jag är utlämnad åt domarna”

Domarcodex"Att uttala sig om enskilda ryttare när man är aktiv domare är fel", skriver Patrik Kittel i sin krönika med anledning av domare Leif Törnblads uppmärksammade uttalande och efterföljande avstängning.

Partik Kittel: ”Jag är utlämnad  åt domarna”
"Att uttala sig om enskilda ryttare när man är aktiv domare är fel", skriver Patrik Kittel i sin krönika med anledning av domare Leif Törnblads omdiskuterade uttalande i media. LottaGyllensten

Det har varit mycket surr runt den internationella domaren Leif Törnblad, intervjun med honom i the Horze magazine och FEI:s korta avstängning.
I korthet så handlar det om att han uttryckte sig negativt om några av mina ryttarkollegor.

Jag känner Leif Törnblad väl, jag har den största respekt för honom som domare, han är en jättebra domare, punkt slut.

Med det sagt vill jag förmedla hur vi som tävlande ryttare upplever det. När jag rider in på banan ser jag inte vem som sitter i domarbåsen, jag fokuserar på min ritt.
Jag hoppas att domarna går in i sin bubbla och bara dömer det de har för ögonen där och då. Så vill jag att det ska vara.

Att uttala sig om enskilda ryttare när man är aktiv domare är fel.

Jag är utlämnad åt domarna. Jag följer devisen: Domaren dömer – jag rider. Jag gör en utvärdering efter varje ritt genom att titta på domarkritiken, titta på videon och efter bästa förmåga analysera vad jag kan göra bättre nästa gång.
Jag skulle känna mig väldigt ledsen när jag red nerför medellinjen om jag de facto visste att en eller flera av domarna inte tyckte om mig.

Att uttala sig om enskilda ryttare när man är aktiv domare är fel. Alla ryttare har rätt att bli bedömda efter principen att det som händer här och nu är det som gäller.

Jag tycker Leif begick ett fel i förhållande till domarnas codex, domarna får inte kommentera aktiva ryttare punkt slut. FEI tog rätt beslut. De stängde av som en markering, under en period där det inte drabbade Leif, och poängterade samtidigt att han är en skicklig domare.

Domare bör hålla sig neutrala i media

Domare borde inte känna behov av att diskutera utförandet av rörelser och träning i media och på det sättet driva en debatt. Som aktiva domare bör de och FEI hålla den diskussionen internt – när de inte längre är aktiva som domare är det en helt annan sak.
Domare bör hålla sig neutrala i media – deras åsikter och tyckande kommer fram när de bedömer den ritt de har framför ögonen på tävling.

Det vore bättre om domarna formulerade gemensamma uttalanden som alla domare ställer sig bakom och agerade i enlighet med dem, det skulle ge en större tydlighet.

Så till ett annat ämne; Jag längtar verkligen till Stockholm International Horse show och hoppas ni känner likadant. Det kommer att vara supersport, vi har fått till verkliga toppryttare till mäktiga Topp-10-finalen. Jag hoppas på ett fantastiskt och positivt Stockholm Horse Show, vi ses där!

Detta är en krönika, en personligt skriven text. Skribenten själv står för innehållet och åsikterna som framförs i texten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden