Dressyr
9 november 2017 15:47

Domare Törnblad avstängd efter uppmärksammad intervju

AvstängningDen danske internationelle toppdomaren Leif Törnblad stängs av från att döma med omedelbar verkan. Det har Internationella Ridsportförbundet, FEI, beslutat.

Domare Törnblad avstängd efter uppmärksammad intervju
Leif Törnblad har dömt många stora mästerskap. Arkivbild

Det var i en intervju i Horsemagazine som Leif Törnblad, femstjärnig domare med erfarenhet av att döma flera internationella mästerskap, uttalade sig om flera ryttare och ekipage – både aktiva och sådana som har slutat att tävla. I intervjun framgick det att han inte tycker om holländarna Edward Gal och Hans-Peter Minderhouds sätt att rida. Han sa också att han tycker att Hollands Anky van Grunsven har spända hästar.

Uttalandena väckte starka reaktioner i det holländska ridsportförbundet som anmälde Törnblad till FEI.

Törnblad försvarade sig i en intervju i Eurodressage. Där sa han bland annat att hans budskap i intervjun var att det behövs en mer likriktad uppfattning om vad som är acceptabelt och vad som inte är det bland domarna.

Men nu har alltså FEI agerat och stänger av Törnblad omedelbart. FEI hänvisar till en ”codex” för domare där det bland annat står att en domare måste ha ”en neutral, självständig och rättvis position gentemot ryttare, ägare, tränare, organisatörer och andra officials”. FEI tycker att Törnblads uttalande i intervjun innebär att hans neutralitet kan ifrågasättas. Samtidigt skriver FEI på sin webbplats att man har låtit Törnblad veta att hans integritet och bedömningsförmånga som femstjärnig domare inte är ifrågasatt.

Avstängningen gäller året ut och kan överklagas.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden