Dressyr
21 augusti 2021 15:24
Ridsportplus

Patrik Kittel valde träns på SM: ”Förutfattade meningar”

MästerskapSedan några år är det tillåtet att tävla de allra högsta klasserna i dressyr i Sverige på tränsbett. Det utnyttjade Patrik Kittel under årets SM-tävlingar på Flyinge. "Nu ska väl besserwisserna tystna", säger han.

Patrik Kittel valde träns på SM: ”Förutfattade meningar”
Patrik Kittel och Forever Young HRH på väg mot seger i kvalet till SM-finalen. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Med bara ett enkelt tränsbett i munnen dansade Patrik Kittels Foerever Young (sto f 2012 e Fürst Fugger-Don Bosco uppf Jörn Heinrich Hormann, äg Patrik Kittel och Arlette Jasper-Kohl) till seger i Grand Prix i SM-kvalet på fredagen liksom i kürfinalen på söndagen.

    De har förutfattade meningar om oss så nu ville jag visa att kandar inte är något måste. Patrik Kittel.

    Det såg enkelt ut och Patrik Kittel red avslappnat.
    – Jag har precis så mycket stöd i handen som jag vill ha. Forever Young är inte ett dugg besvärlig att rida på enbart tränsbett, säger han.

    Anledningarna till att han, till skillnad från alla andra i klassen, avstått kandaret, var två.
    – Dels tycker jag att det är bra för hästen att gå på så enkel betsling som möjligt. Särskilt för en sådan som den här som nu endast gjorde sin andra Grand Prix i karriären.
    – Hästar ska acceptera bettet och det gör de på ett enklare sätt med vanligt tränsbett.

    Elaka tungor

    Anledning nummer två var att Patrik ville tysta elaka tungor.
    – Det finns så många besserwissers som går omkring och säger att vi dressyrryttare inte kan rida på annat än kandar. De har förutfattade meningar om oss så nu ville jag visa att kandar inte är något måste för oss. Det handlar, som sagt, om att hästarna ska acceptera bettet, bjuda framåt med ett mjukt stöd och det ska de göra med vilken betsling som helst.

     

    – Med det sagt måste jag understryka att jag inte har något emot kandar och tycker att det ska användas internationellt. De flesta tränar ändå hemma på vanligt tränsbett.

    Hans häst Forever Young tycktes trivas, inte enbart med sin enkla utrustning, inne i den lummiga omgivningen på Kastanjegården på Flyinge.
    – Det här var så bra för henne. Hon får en massa erfarenheter och jag kan rida utan press, sa Patrik som trots allt var ute efter sitt åttonde SM-guld.

    ”Deja-känsla”

    Forever Young är ganska ny för Patrik som såg stoet för första gången för två år sedan.
    – Först när hon visades för mig tyckte jag inte hon var något speciellt. Men när jag satt upp på henne kände jag att hon hade det mesta som man vill ha. Så lätt, så smidig och så med mig. Jag fick lite Deja-känsla, hon har alla förutsättningar för att bli en mästerskapshäst.

    – Jag kallar henne Flow, och det finns en anledning till det. Allt bara flyter för henne, sa Patrik som på söndagen lät Flow gå sitt livs första kür.
    – Hon fick låna stora delar av Dejas Steve Wonder-kür, sa Patrik.

    Start- och resultatlistor, SM i

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden