Dressyr
13 maj 2018 15:03

Paulinda Friberg höll undan motståndet

DressagePower Grand Prix Tour(uppdaterad) Clara Espinosa jagar Paulinda Friberg, men det är inte lätt. Paulinda och Di Lapponia T är samspelta och tog hem en övertygande kvalseger vid DressagePowers GP-Tour i Borås.

Paulinda Friberg höll undan motståndet
Paulinda o Di Lapponia T red hem sin första seger för året i Dressage Power vid söndagens GP kür i Borås. Foto: Annika Karlbom

Flyingeekipaget Paulinda Friberg och Di Lapponia T (HANN sto f-01 e Donnerhall-Argument, uppf Joachim Tobaben) upprepade lördagens triumf i GP och vann küromgången i LiveArena & Dressage Power Grand Prix Tour i Borås med 73.958. Carina Bondesson/Pronto från Trolleholms RF (68.792) slank in på tredjeplats medan Hogstas Clara Espinosa/Pronto (71.500)  parkerade som tvåa mellan de två skånska ekipagen.

Alltså exakt samma turordning som bland de tre främsta från lördagens GP. Clara Espinosa och 14-åriga Pronto (e Guiness äg Louise Nathorst) med segern från tourens första kvalomgång (Strömsholm) i bagaget jagade Paulinda men fick se sig slagen nu liksom i fjolårets final.

180513_paulindafriberg_annikakarlbom
– För mig är det väldigt mycket pengar, konstaterade glada kürvinnaren Paulinda Friberg på sin svarta juvel Di Lapponia T. Från Kristian von Krusenstierna, klassens huvuddomare Susanne Rudholm och Peter Härnstam. Foto: Annika Karlbom

Carina, först ut i startfältet (totalt 11 ekipage), vågade inte hoppas på en placering för Pronto (-04 e Prestige VDL), som kom till prisutdelningen med fluffig man. Ryttaren hade plockat ur knopparna.
– Vi har långt kvar innan vi kan prestera på max. Det är stark konkurrens i touren, man måste skärpa till sig. Och det är bra, konstaterade Carina.

180513_paulindafriberg_annikakarlbom3
Clara Espinosa och Gordon vann första kvalet. Nu blev det en andraplats. Foto: Annika Karlbom

Även om Paulindas svarta sto ger ett mycket samspelt intryck, så blev det några småförargliga missar, enligt ryttaren själv.
– Jag är ändå nöjd, fick ett bra genrep inför Nations cup i Danmark. Däremot gick det inte lika bra på vår årsdebut i Tyskland. Vi var ringrostiga då, hade inte ridit kür sedan i höstas.

Paulinda avstod från start i NM och kommer inte heller att ställa upp i SM. Har man en juvel, som börjar bli lite till åren, så spar man den för högtidliga tillfällen.
– För mig betyder prispengarna i touren väldigt mycket och dessutom är det en kul tävling. Jag tycker att vi ryttare har en skyldighet att bjuda på vårt bästa när sponsorerna ställer upp så generöst.

180513_paulindafriberg_annikakarlbom2
Carina Bondesson och Pronto tog sin första placering i GP-touren. Foto: Annika Karlbom

Paulinda är lite speciell liksom sitt sto. Trots sex hästar i stallet jobbar hon som hårfrisörska några dagar i veckan.
– Det är min avkoppling.

Lapponia var inriden men gick som avelssto hos Paulinda tills hon var sju år. Nu har stoet tävlat internationell GP i fem år.
– Tyvärr har jag ett stort glapp mellan henne och mina unghästar, berättar Paulinda som köpte ännu en unghäst för segerpremien i fjolårets final.

18013_paulindafriberg_annikakarlbom5
Segerekipaget Paulinda Friberg och Di Lapponia T. Foto: Annika Karlbom

Kristian von Krusenstierna och Peter Härnstam, eldsjälarna bakom Dressage Power, var förstås på plats i Borås. Extra roligt för Peter som var ridhuschef i Borås från 2003 till -07.
– Jag vet att den här klubben alltid arrangerar fina tävlingar, så därför kändes det rätt att lägga en omgång här. Och inte heller har det regnat den har gången.

Kristian och Peter har som målsättning att förbättra touren som i år utökats med ytterligare två kvalomgångar, totalt fem fördelade över hela landet. Nästa omgång går i skånska Everlöv. Varje ekipage får tillgodoräkna sig snittprocenten från sina två bästa omgångar inför finalen i Linköping med 12 startande.
– Vi vill få fram fler ekipage på den här nivån. I motsats till ett mästerskap, erbjuder vi ryttarna skarpt läge vid flera tillfällen. När de har chans att rätta till misstagen nästa gång vågar de satsa mer och skaffar sig värdefull rutin.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden