Sport
9 september 2017 19:12
Ridsportplus

Peder+Allan – åtta röster om guldekipaget

Att Peder Fredricson och H&M All In är bäst i Europa vet vi redan, likaså hur det gick till när de bärgade guldet och säkrade det svenska lagsilvret. Men vad ­säger hästägaren, supportern, konkurrenten och fem andra om det makalösa ekipaget? Vad är det som gör Peder och hans Allan till vinnare?

Peder+Allan – åtta röster om guldekipaget
Vad säger andra om det här vinnarekipaget? (Foto: Mikael Persson/MiP Media)

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  I hejartagen. Foto: Roland Thunholm

  Hästägaren
  Charlotte Söderström, Stuteri Arch:
  ”M­in farfar brukade säga att ”nöjd är ett jävla ord” och det är lite Peder över det – han försöker ständigt att utveckla sig och sin häst. Peder har förmågan att plocka fram det bästa i varje häst och har alltid gjort det.
  Allan i sin tur har en exceptionell kvickhet och kan länga och korta sig fantastiskt snabbt. Det i kombination med att han är explosiv, försiktig och modig gör honom så bra.
  Jag tror samtidigt att Allan har haft tur. Med hans extrema sinnen hade det kunnat gå snett, men han har haft duktiga ryttare. Först Nicola Philippaerts och sedan Peder, som med all sin kunskap verkligen har tagit till vara på talangen.
  Att Peder och Allan nu höll ihop det i så många rundor på EM är nästan overkligt. Det är otroligt roligt för svensk ridsport och jag är rörd, stolt, glad och lättad på samma gång.”


  Med EM-vinnaren Ninja. Foto: Roland Thunholm

  Kollegan
  Rolf-Göran Bengtsson, EM-vinnare 2011:

  ”Om All In skulle jag vilja säga att han är en av världens bästa hästar och en av de mest kompletta.
  Inställning, försiktighet, kapacitet – han har allt som behövs för att vara en fenomenal häst.
  Jag vet att jag såg All In redan i början när Peder hade fått honom och man kunde se att han var en hopphäst av rang redan då. Han är väl lite liten och ingen man precis vänder på huvudet efter, men han hoppar desto bättre.
  Peder är väldigt fokuserad och organiserad, men framför allt är han en hästmänniska som känner sin häst utan och innan. Att de känner varandra så väl och är ett så etablerat par bidrar mycket till att de blir så bra tillsammans.
  EM-guldet är hur kul som helst och jag är väldigt glad för deras skull. Att ha ledningen från första klassen och hela vägen ut visar på en fantastisk styrka.”


  Höll tummen. Foto: Privat

  Supportern
  Susan Hammarlund, trogen följare:

  ”Peder har hela registret och en otrolig känsla som ryttare. Man ser på lång väg att han älskar den här hästen, som vet precis var han har hovarna och har visat att man inte behöver vara stor för att hoppa stort. Jag har förstått att Allan inte är någon lätt häst och att två individer som passar så bra ihop finner varandra känns unikt.
  Man har ju sett hur Allan såg ut i vintras efter operationen – som ett förvildat russ på lösdrift. Att de har tagit igen det på det här viset… Man finner nästan inga ord.
  Jag är snart 60 och har hållit på med hästar länge, men just det här ekipaget berör mig så otroligt mycket. Hjärtat stannade när de rev i kombinationen i EM-finalen och under deras sista språng kunde jag inte andas. När de väl landade som vinnare efter sista hindret sprutade tårarna av glädje.”

  Mot EM-silver. Foto: Roland Thunholm

  Konkurrenten
  Harrie Smolders, EM tvåa 2017:

  ”För mig är All In en häst i en egen division. Han är exceptionell och ger rätt svar på alla frågor han får. Peder visar alltid stort horsemanship och är en riktig hästkarl.
  Om hästarna gillar sin ryttare ger de mer och så är det med Peder och All In. Jag tycker också att Peder är en ryttare som alltid fortsätter att lära sig och analyserar om och om igen för att bli bättre.
  Att vara favorit är inte lätt och det var många som förväntade sig mycket av Peder, som gjorde ett fantastiskt jobb på EM.
  Medan jag började som 31:a tog Peder ledningen från start. Jag är väldigt glad att jag nådde till silvret samtidigt som Peder tog guldet – han och All In är ytterst värdiga vinnare.
  Det var en fantastisk atmosfär med all hejande publik i Göteborg och att få vinna där i sitt hemland måste vara en riktig boost.”


  Vald till Årets hästskötare. Foto: Roland Thunholm

  Groomen
  Malin Henlöv, klippa på Grevlunda:

  ”Peder vill alltid bli bättre. Nu när han är bäst i Europa började han ändå prata redan på måndagen om smådetaljer som kan förbättras.
  Vi diskuterar mycket, allt från hur vi ska få hästarna så glada som möjligt till hur vi kan justera fodret. Att vi nådde vårt guldmål är väldigt skönt och det var en fantastisk upplevelse efter ett så långt arbete tillsammans.
  Jag jobbade här redan när Allan kom och jag minns så väl när Peder skulle hämta honom. Han sa att ”det är den bästa häst jag någonsin har ridit, men han är inte vacker”. Men, när jag fick se Allan tyckte jag direkt att han var jättegullig – även om han inte vinner några skönhetstävlingar precis. Det som gör honom till en vinnare på banan är att han alltid vill göra sitt jobb och har lätt för det. Han är modig, försiktig och gör alltid sitt bästa.”


  Med kollegan Peter Lundström (vänster) på EM. Foto: Jenny Schwieler Staaf

  Banbyggaren
  Louis Konickx, byggde EM-banorna

  ”All In ser ut som en ponny när man först ser honom, men sedan visar han sig vara en djävul på banan – på ett bra sätt alltså. Han har en basic speed som jag gillar och är en av de där hästarna som aldrig tvekar på att han klarar sitt jobb.
  Peder vet hur han ska få All In att göra jobbet på bästa sätt och de två existerar i total förståelse för varandra, baserat på respekt. Peder skulle jag säga är väldigt analytisk och noggrann med detaljerna. Jag såg honom gå banan, ofta själv och långt från de andra ryttarna. Peder hade sin plan och följde den hela vägen till guldet.
  Jag är så glad över EM och atmosfären, som var helt magisk. Det kan inte bli bättre än när publikens egen hjälte vinner. Jag tror att alla kommer att minnas segern i många, många år framöver. Det kommer åtminstone jag att göra.”


  Levererade EM till svenska folket. Foto: Lottapictures

  Kommentatorn
  Lotta Björe, expertkommentator på SVT
  :
  ”När de hoppade finalen var det fruktansvärt nervöst – jag ville oändligt gärna att drömmen skulle bli sann och Peder förtjänar verkligen medaljen. Han är en sann sportsman med en otrolig känsla för sina hästar. Alltid vänlig och tar sig tid för alla, samtidigt som han har integritet.
  Sett till ridegenskaperna har Peder en fantastisk känsla för tempo, fart och rytm, såväl som en slående kroppskontroll. Att vara lång på en liten häst är det inte många som gör så pass bra. Peder ser på hästen som sin bästa vän. Det är svårt att ta på, men det finns en djup, ömsesidig respekt mellan Peder och Allan.
  Skulle den så speciella Allan vara lika bra i någon annans händer? Jag är inte så säker på det. Med Peder blir Allan komplett och något unikt. De är en fulländad kombination och ingenting verkar svårt.”


  Gläds åt framgångarna. Foto: Roland Thunholm

  Tidigare ryttaren
  Nicola Philippaerts, tävlade unghästen All In:

  ”När jag red All In under 1,5 år kände jag att det var en riktigt lovande häst. Inte alltid så lätt, men på banan var han felfri i 36 av våra 38 starter tror jag och han har fortsatt att vara jämn.
  Nu tycker jag att All In är världens bästa häst och jag är knappast den enda som tycker det. Peder har gjort ett fantastiskt jobb med honom och verkligen gett All In, som kan vara rätt spooky, den tid som behövdes för att de skulle bli en världsledande kombination.
  Peder är bra på så många sätt, bland annat på att verkligen fokusera och på att ta hand om sina hästar så att de blir lyckliga. Jag är glad att All In kom till ett så bra ställe och en så skicklig ryttare.
  Under EM gjorde de ett otroligt jobb från start till mål och jag var själv där på Ullevi och såg när de vann. Det var bara helt amazing.”

   

  Texterna publicerades första gången den 7 september i Ridports pappersutgåva nummer 17-2017.  Berättat för Madeleine von Koch.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden