Hoppning
20 september 2018 23:38

Peder på bronsplats: ”Fokuserar på laget”

Ryttar-VMVärmen. Luftfuktigheten. Pressen. Ingenting tycks hindra Peder Fredricson från att leverera i världsklass på VM. Han lyfte svenska laget till en fjärdeplats inför lagfinalen i morgon, fredag och ligger på individuell bronsplats.

Peder på bronsplats: ”Fokuserar på laget”
Peder Fredricson har fullt fokus. Foto: Roland Thunholm

Två dagar i rad har den svenska hoppstjärnan gått banan på morgonen och sedan ägnat dagen åt att vänta i ett stekhett Tryon innan han har gått in och satt de så viktiga nollorna i laghoppningen.
– Jag ville verkligen att Sverige skulle komma med till i morgon, säger Peder Fredricson.

Jag vill göra om samma sak för lagets skull i morgon. Peder Fredricson.

De tio bästa lagen av de 25 som startar VM går vidare till laghoppningens final i morgon, fredag. Efter 8 fel av Henrik von Eckermann och 9 fel av Malin Baryard var en finalplats långt i från given.

Efter Fredriks Jönssons runda med fyra fel lyfte Sverige dock ordentligt i resultatlistan och med Peder Fredricsons nolla med Christian K (f 2007 e Namelus R-Calvados, uppf G.W. Klerks, äg Stuteri Arch) blev det till slut en fjärdeplats.
– På de första hindren stod min häst emot lite mer än vad han brukar, i vanliga fall drar han lite men i dag fick jag lägga på lite ben. Men sen hittade vi rytmen och han höll sig fokuserad. Jag är nöjd med att jag lyckades hålla min plan, säger Peder Fredricson.

Ridsport
Peder Fredricson och Lisen Bratt Fredricson mitt i Tryon. Foto: Roland Thunholm

Stort utslag
Banan gav stort utslag. Endast fem ekipage gick över mållinjen med 0 fel i protokollet. Den sista linjen med en trippelbarr, följt av en kombination var svårlöst för många. Avståndet mellan trippeln och kombinationen var mittemellan fem och sex galoppsprång.
– I vanliga fall är det en sådan linje som hoppas dåligt i början och sedan kommer folk på hur de ska göra. Här var det nästan tvärtom att det blev sämre efter ett tag. De började rida på fem men så stämde inte det och så red de på sex i stället och det gick ännu sämre, säger Peder Fredricson.
– Jag tittade på Fredrik hur han red den på fem och det var super. Sedan gjorde jag likadant.

– Banan var inte extremt hög men väldigt teknisk. Som ryttare var du tvungen att tänka på nästa hinder i luften på varje hinder.

Peder Fredricson väljer att inte tänka på att han ligger på en individuell bronsplats i det här läget.
– Nej, jag fokuserar på laget. Det är det viktiga just nu.
– Jag vill göra om samma sak för lagets skull i morgon. Jag tycker att de andra hästarna i svenska laget hoppade jättebra, de hoppade bättre än vad resultatet var.

Den individuella VM-finalen går på söndag. Fredrik Jönsson ligger på 17:e plats.

Referat från torsdagens laghoppning

Start- och resultatlistor

Ridsport
Dagens svenska hjälte! Peder Fredricson satte en nolla på VM:s andra hoppdag och lyfte både svenska laget och sig själv. Foto: Roland Thunholm

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden