Hoppning
6 september 2019 11:34
Ridsportplus

Pengaregn väntar i Calgary på tävlingen alla vill vinna

RekordbonusI helgen samlas många av världens bästa ryttare i Kanada. Det är dags för den största tävlingen på Spruce Meadows, Calgary, där söndagens Grand Prix-hoppning är den som alla vill vinna. Inte minst amerikanen Kent Farrington, som i händelse av vinst går hem med en bonus på 500 000 euro - utöver prispengarna i klassen.

Pengaregn väntar i Calgary på tävlingen alla vill vinna
Kent Farrington, som vann Aachens Grand Prix med Gazelle har chans på 500 000 euro i bonus i helgen. Foto: Kit Hougton/Rolex

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  I klockornas kamp har Rolex ett klart övertag när det gäller intresse för sin Grand Slam-serie. Den har ridits sedan 2013 och det gäller att vinna tre tävlingar i rad för att bonusen ska falla ut.

  2015 lyckades Scott Brash, med fantastiska Hello Sanctos, att ta hem bonusen genom att först vinna i Genève på hösten 2014 för att sedan ta hem Aachens Grand Prix och till sist GP i Spruce Meadows som enda helt felfria ekipage.

  Fyra stortävlingar

  Sedan förra året finns även en fjärde Grand Slam-tävling, GP-klassen i s’Hertogenbosch.
  Den ryttare som vinner två tävlingar i rad får en bonus på 500 000 euro. Vinner ryttaren även den tredje tävlingen blir det en bonus på 1 000 000 euro och skulle samma ryttare även vinna den fjärde tävlingen tillkommer ytterligare 1 000 000 euro i bonus. Ryttaren får rida olika hästar varje gång.

  Att Rolex Grand Slam är bland det största ryttarna kan vinna har inte bara att göra med de enorma bonuspengar som ryttarna kan rida hem. Det handlar också om Grand Prix-hoppningar på klassisk mark, Geneve, s’Hertogenbosch, Aachen och Spruce Meadows. Den kanadensiska tävlingsanläggningen är enorm och ligger precis utanför Calgary.

  Här anordnas tävlingar många veckor per år, men det är ”Masterstävlingen” i september som är den viktigaste.

  Tradition sedan 1970-talet

  Spruce Meadows Grand Prix

  Första Grand Prix-hoppningen reds i mitten av 1970-talet och det är många stora namn som finns ingraverade på vinnartavlan. I år kommer ryttarna att rida om en total prissumma bara i Grand Prix-klassen på drygt 23 miljoner svenska kronor. Att jämföra med Aachens Grand Prix som hade en totalsumma på ”bara” 11 miljoner svenska kronor.

  Upplägget i söndagens Grand Prix-hoppning är precis som i Aachen. Ryttarna rider först en rejält tilltagen 1.60-bana på den lite speciella gräsbanan med stora träd i mitten och i mångas ögon ”omoderna” hinder. Det är flera hinder med 5-metersbommar och massiva ifyllnader, varvat med smala och glesa hinder.

  De tolv bästa får sedan rida vidare i andra rundan – eller alla med ett felfritt resultat. Felen tas med till omgång 2 och är det två eller fler med minsta antal lika fel möts de i en omhoppning.

  Övriga placeras efter antal sammanlagda fel och tiden i den första rundan.

  Expandera

  Den som just nu ligger närmast bonusen är Kent Farrington, som vann med Gazelle i Aachen efter en strålande omhoppning. Kent är förstås med i Kanada för att försöka fortsätta sitt vinnartåg, och han kan mycket väl klara den uppgiften.

  Men även vinnarna av Grand Prix-hoppningarna i Geneve och s’Hertogenbosch har chans på bonus. För vinner man två av klasserna under en och samma period, men inte i rad, delas en bonus på 250 000 euro ut. I Geneve vann Markus Ehning, och i s’Hertogenbosch var det Henrik von Eckermann och Tovek´s Mary Lou som vann. De blev därmed första svenska ekipage att ta hem en Grand Slam-titel.

  Toveksmarylou_rwhs_pn19_15741
  Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou vann Grand Prix i s’Hertogenbosch. Bilden är från ett annat tillfälle. Pressbild

  Henrik är på plats

  Henrik fanns med i Aachen, men valde att inte starta GP utan sparade Mary Lou till EM i stället. Däremot kommer han, tillsammans med ett svenskt lag, att rida i Kanada och har med sig Flotte Deern som förstahäst. Markus Ehning kommer dock inte till start så för hans del är bonuschansen redan borta.

  Förra året vanns klassen lite överraskande av Sameh El Dahan, tävlande för Egypten, som slog Maikel van der Vleuten i en tvåhästarsomhoppning med 77 hundradelar.

  Så vem vinner i år?

  Omöjligt att säga förstås eftersom det är mängder med skickliga ryttare och hästar på plats. Förutom Kent Farrington har USA med namnkunniga ryttare som Beezie Madden och McLain Ward – som båda har vunnit här tidigare.

  Nyblivna EM-guldmedaljören Martin Fuchs är på plats, precis som hans landslagskollega Steve Guerdat. Hemmaryttaren och publikfavoriten Eric Lamaze finns också med, liksom både ettan och tvåan från förra året.

  Grand Prix-klassen går på söndag och startar kl 19.45 svensk tid (andra omgången cirka 22.15).
  Länk till Rolex Grand Slam
  Länk till arrangörens hemsida med startlistor och resultat
  Här kan du se tävlingen

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden