Hoppning
3 augusti 2021 18:30
Ridsportplus

”Perfekt från första till sista hindret”

UppdateradHenrik von Eckermann hade den något otacksamma uppgiften att gå ut först av svenskarna i den inledande OS-hoppningen, något han gjorde med bravur. Hans King Edward hoppade fullkomligt strålande, men nu väntar betydligt större utmaningar. Hör även vad kapten Ankarcrona och de andra två svenska ryttarna har att säga om dagen.

”Perfekt från första till sista hindret”
Henrik von Eckermann och KIng Edward gav Sverige en smakstart på OS i hoppning. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Lugn, glad men inte hoppande av lycka – Henrik von Eckermann var nöjd efter den inledande nollan.

– Det kändes perfekt från första till sista hindret, hästen hoppade fantastiskt. Det kändes väldigt enkelt, men det här är bara första steget. I morgon är en ny dag och då kommer det vara något helt annat som står där inne på banan, konstaterar han när Ridsport når honom en stund efter ritten.

King Edward bjöd på strålande språng, och det var egentligen ingen del av banan som ställde till det för ekipaget – till skillnad från flera andra ryttare i inledningen.

– Det är en bana där allt kommer lite fort, så har man inte riktigt ordning på allt blir det svårt – kommer man in fel så kommer man ut fel. Men man såg också på de mer rutinerade ekipagen att det inte var alltför svårt, säger Henrik och fortsätter:

– Jag kände mig väldigt lugn där inne, han kändes riktigt bra på framridningen och även under uppvärmningen härom dagen, så jag koncentrerade mig bara på min ridning – jag visste att rider jag bra så gör han det bra.

Nu väntar individuell final i morgon onsdag – och troligtvis en rejäl höjning i svårighetsgrad.
– Banbyggaren har sagt att han helst inte vill ha fler än tre nollor i morgon – ska han få det så måste han bygga något väldigt extremt, funderar Henrik von Eckermann.

”Det blev lite hej och hå”

Malin Baryard-Johnsson hade bokstavligen händerna fulla med kraftfulla Indiana, men korsade mållinjen utan fel.

– Det känns bra, hon var rätt spänd ute på framhoppningen och hoppade högt. Hon var på hugget som hon brukar kunna vara, det är ju inget nytt, men hon var rätt vild där ute och jag kände att det viktiga var att komma igång bra och det gjorde vi, säger Malin Baryard efter ritten, och analyserar vidare:

– Hon hoppade trekombinationen jättebra. Sedan har hon lite svårt för trippelbarrar, hon hoppar gärna för högt, så där fick vi lite långt. Det blev lite hej och hå på vissa ställen, men felfria var vi och hon hoppade helt fantastiskt. Hon gjorde verkligen allt för att vara felfri idag och det var huvudsaken.

Jag vet att hon är i form när hon är vild.

Malin vet att även om Indiana blir allt hetare ju längre mästerskapet går, så finns det ändå fördelar med stoets ”fighting spirit”.
– Hon brukar bli lite svårare för varje runda, men å andra sidan brukar hon också hoppa lite bättre för varje runda. Jag vet också att hon är i form när hon är vild. Allt blev kanske inte helt optimalt idag men hon löser det ändå.

”Alla är på bra humör”

Peder Fredricson har en diger meritlista och använder sällan stora ord så här i början av ett mästerskap, men efter en runda där All In inte såg ut att sätta en hov fel var han väldigt nöjd.

– Det kändes jättebra måste jag säga – jag tycker att han hoppar strålande idag. Han är mjuk i kroppen, koncentrerad och ridbar. Jag tycker att vi fick en väldigt bra runda, samtidigt är det alltid läskigt att säga att han är i bra form för det är ju en ny dag imorgon och allt kan hända. Men jag är supernöjd med dagens runda, jag tycker inte att han kunde ha hoppat bättre, summerar Peder Fredricson första dagens hoppning.

Planen var att sätta en ”lagom” snabb felfri runda.
– Jag vet att All In är naturligt snabb så jag red det som en grundomgång med kort maxtid, snarare än som en snabb omhoppning. Man vill ha kvar hoppningen i kroppen på dem och få en bra start.

Efter dagens fina inledning konstaterar Peder Fredricson att det inte kunde börjat bättre i svensklägret.
– Det är jättekul att alla tre är med till finalen. Det kommer att bli en trevlig middag ikväll, med alla på bra humör.

51355115983_7af10e11a8_k
Peder Fredricson och All In fick till en riktigt fin runda. Foto: FEI/Christophe Taniére

”Ett delmål uppfyllt”

– Det är väldigt skönt att vara igång. Alla tre har tagit sig till final, och det var ju ett av våra delmål. Det var en bana som såg ut ungefär som vi hade förväntat oss, även om jag tror att banbyggaren hade räknat med färre nollor, men jag tycker att det var en väldigt bra bana. Det är ändå så att hästarna ska förhoppningsvis hoppa många rundor, då var det här en bra bana att komma igång på, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona, när det står klart att samtliga tre svenskar tagit sig till individuell final.

Han håller med Henrik von Eckermann om att nu väntar betydligt större utmaningar.
– Vi får se hur svårt det blir i morgon, det återstår att se när vi får se banskissen – vi hoppas att det blir svårt. Våra ekipage är i väldigt bra form. Det var fantastiskt skönt att hästarna gav de svaren som vi ville ha idag, det är alltid lätt att få ett nedslag – får man det så är man borta. Så vi är jätteglada, avslutar Ankarcrona.

Resultat

Banskiss

Detaljerad beskrivning av hindren

Discovery+ sänder

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden