Hoppning
3 augusti 2021 12:02

Kvalklart i Tokyo – styrkebesked av Sverige

OS i TokyoNu är jakten på de 30 platserna till hoppningens individuella final över. Samtliga tre svenska ekipage finns bland de 30 som har kvalificerat sig till onsdagens final.

Kvalklart i Tokyo – styrkebesked av Sverige
Peder Fredricson och All In gjorde en perfekt runda i det individuella kvalet på tisdagen. Foto: Kim Lundin

I det första individuella kvalet startade alla ryttare och de 30 bästa går vidare till den individuella finalen som avgörs med grundomgång och omhoppning på onsdag. I finalen startar alla om på noll fel.

Klassen på tisdagen innehöll 73 ekipage totalt och samtliga tre svenska ekipage fixade en plats i onsdagens final.

Mouda Zeyada, Egypten, var nära att bli den första felfria i klassen. Hans häst Galanthos SHK visade styrka och spänst. Hindren var inget problem, däremot blev det ett tidsfel.

I stället blev det en hemmaryttare, Daisuke Fukushima/Chanyon som satte klassens första nolla, och därmed också säkrade en plats i den individuella finalen.

Banan hade 14 hinder med 17 språng. Maxhöjden var 165 cm och högsta hindret var nummer 10 med en höjd på 162 cm. Vattengraven kom som hinder nummer 8 och var 390 cm lång.

Inte Kinas dag

Kinas You Zhang började med att visa sin häst Ceasar den gröna muren, som hade en spektakulär form, ordentligt innan start. Han fick inte riktigt igång galoppen i samband med start och hästen var inte alls med på noterna. Ekipaget lämnade OS-arenan utan att ha hoppat ett enda hinder.

Även Egyptens Abdel Said fick inte heller någon bra start över första hindret. Hästen såg inte ut att trivas inne på banan och rev flera hinder.

Sri Lankas Mathilda Karlsson, som tidigare har tävlat för Sverige, och storhoppande Chopin VA började med riktigt stora språng, dock i lite långsamt tempo. I anridningen mot vattenmattan, hinder nummer 6, började hästen att vingla och stå emot och det blev en vägran. Det blev sedan en vägran även på vattengraven och sedan var OS över för hennes del.

När 17 ekipage gjort sitt var fyra felfria: Irlands Bertram Allen/Pacino Amiro och Darragh Kenny/Cartello, Japans Daisuke Fukushima/Chanyon och Koki Saito/Chilensky.

Egyptens Nayel Nassar levererade en säker och väl balanserad runda tillsammans med Igor van de Wittermoere och ordnade klassens femte felfria runda.

Problem på första hindret

Oväntat många ekipage har haft problem på första hindret, som i sig ser ut att vara en ordinär oxer, kanske är det den speciella miljön med strålkastarljus som påverkade hästarna.

Planket som var hinder 7 hade i stort sett flata hållare och på båge efter det kom vattengraven.

Hemmanationen Japan fortsatte att visa klass och väl förberedda ekipage genom att Sato Eiken gick över mållinjen med 1 tidsfel.

Även Irland verkar vara i storform och fick sitt tredje felfria ekipage genom Cian O´Connor som lotsade en smidig och atletisk Kilkenny säkert runt banan. Det var så sent som i höstas som irländaren köpte den 9-åriga hästen. Han kostade på att göra en segergest när han var över mållinjen.

Norges rutinerade kämpe Geir Gulliksen gjorde en härlig, väl avvägd runda tillsammans med Quatro. Sin vana trogen efter en ryggskada red han med säkerhetsväst under ridjackan. Hoppningen var säker, även om det blev någon touch på en bom. En stund var det lite förvirrat när det kom upp 4 fel på resultattavlan, men det handlade om att hinderdomaren vid vattengraven först gav fel för tramp i graven. Men detta ändrades sedan. Det blev dock ett tidsfel för ekipaget.

Felfri lettländare

Lettlands Kristaps Neretnieks överraskade med att sätta en felfri, väl planerad runda tillsammans med Valour. Även Storbritanniens Harry Charles/Romeo 88 var nolla, liksom Israels Ashlee Bond/Donatello 141, Kanadas Mario Candeslauriers/Bardolino 2 och Frankrikes Nicolas Delmotte/Urvoso du Roch.

Henrik von Eckermann och King Edward började i fint tempo och med härligt språng över första hindren.

Den försiktige, spänstige och ambitiöse hästen, som rids utan skor i Tokyo, studsade genom trekombinationen.

Det blev en ganska tuff anridning mot vattengraven men hästen flög över. Resten av banan klarades utan problem.

Indiana i storform

Femfaldiga olympiern Malin Baryard Johnsson och Indiana kom lite nära första hindret då det temperamentsfyllda stoet låg på framåt. Hon höll ute lite extra till trippelbarren, stoet var högt över vattnet, men det såg ut som hästen tappade en sko. Det visade sig dock vara ett boots. Men det höll hela vägen även om vägen mot sista hindret var lite svajigt. Sverige har två felfria ekipage i det individuella kvalet.

Malin1_kcl9705
Malin Baryard Johnsson hade händerna fulla med Indiana, men det blev felfritt för ekipaget. Foto: Kim C Lundin

Danmarks Andreas Schou började väl avvägt och hingsten Darc de Lux ville verkligen vara felfri. Men på väg mot vattengraven kom farten inte riktigt upp och hästen räckte inte över. Det blev också ett bakbensfel på sista hindret där hästen inte var riktigt med på noterna. Det blev också ett tidsfel. Ekipaget, som enbart tävlar individuellt slutade på 9 fel. Dansken är intervjuad i Ridsports OS-podd.

Storbritanniens stjärnor Ben Maher/Explosion W och Brash Scott/Jefferson levde upp till förväntningarna och var felfria. Även Portugals stjärna Luciana Diniz/Vertigo du Desert var felfri efter en spänstig runda.

Brasiliens Marlon Modolo Zanotelli, som är gift med svenska EM-medaljören Angelica Augustsson Zanotelli, började bra men det blev ett ganska grovt nedslag i utsprånget i första kombinationen. Det blev ett knepigt språng på muren men ekipaget redde ut det. Det blev 4 fel.

Peder Fredricson och All In, som tog OS-silver i Rio 2016, tog igenom trekombinationen lekande lätt. Spänsten fanns där hela vägen runt i en samspelt runda där inte en hov sattes fel. Det var den tredje felfria rundan för Sverige.

När 48 ekipage hade gjort sin runda var 25 felfria.

Niels Bruynseels, Belgien, gjorde en säker och felfri runda tillsammans med Delux van T. 

Tysklands världsetta Daniel Deusser/Killer Queen vinglade till lite på någon linje, annars såg det stensäkert ut och blev felfritt i mål.

Tre svenskar i final

Redan innan klassen var slut stod det klart att alla tre svenska ekipage har kvalificerat sig till den individuella finalen.

Jerome Guery och storhoppande Quel Homme de Hus såg till att Belgien fick sitt andra felfria ekipage.

Syriens Ahmad Saber Hamchos Deville missbdömde anridningen till trippelbarren, hästen räckte inte över och tappade balansen lite i landningen. Ryttaren trillade av och drog tränset med sig. Men ryttaren såg ut att klara fallet bra och hästen fångades in.

Sist ut i startfältet var Sverigebaserade Bruce Goodin/Danny V, Nya Zeeland. Ekipaget tappade linjen totalt mot de knepiga planket och fick nedslag både på planket och hindret efter. Det blev totalt 13 fel för ekipaget som också ingå Nya Zeelands lag.

Samtliga med noll fel i kvalet samt de med 1 och 2 tidsfel kom med till finalen.

Startlista

Liveresultat

Banskiss

Detaljerad beskrivning av hindren

Discovery+ sänder

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden