Nyheter
6 juli 2021 06:21
Ridsportplus

Nytt inlägg i debatten: ”Tjejer och killar – ta ingen skit!”

Man i ridsportenDet är både tjejer och killar som drabbas av sexuella trakasserier inom ridsporten, enligt profilen Peter Härnstam. Han menar att ridsportsverige ofta blundat för övergrepp – och därmed på ett sätt legitimerat dem.

Nytt inlägg i debatten: ”Tjejer och killar – ta ingen skit!”
Peter Härnstam menar att alla på alla nivåer måste hjälpas åt för att komma ifrån kulturen inom ridsporten. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Nu kliver fler män in i debatten om sexuella övergrepp inom ridsportens värld. Ridsport ringer upp Peter Härnstam, en av Dressage Powers grundare, tillika tränare och ryttare, för att höra hur han ser på saken.

  Hur ser du som man i ridsporten på problemet med sexuella trakasserier och övergrepp?
  – Någonstans har det varit lite okej att de här ”kända ryttarna” har utnyttjat unga tjejer. I många fall har det varit barn och det är förfärligt. Det finns inget försvar, inget sunt med det någonstans, det är sjukt. Har man de här problemen måste man söka hjälp. Man har ett eget ansvar och kan inte skylla på uppväxten eller på en frånvarande förälder. Det gäller att ta ansvar för sitt eget liv, oavsett vad man varit utsatt för, säger Peter Härnstam.

  Vad beror de här problemen på, enligt dig?
  – Inom ridsporten och andra idrotter har man tittat mellan fingrarna och sagt ”han är sån där”. Det finns också exempel där erkänd tränar- och ryttarprofil avskedats på grund av sexuella osunda sexuella relationer på arbetet med studenter ­­– och kort därefter anlitas profilen av Svenska ridsportförbundet till en tränarutbildning.

  Efter de senaste veckornas uppblossade debatt talas om ett stort behov av förändring. Vad krävs enligt dig?
  – Dels måste vi män våga våga säga ifrån till de som utsätter och stötta dem som blir utsatta. Jag delar gärna inlägg och visar att det här inte är okej. Även klubbar, arrangörer och riksanläggningar måste ta ett ansvar. Vi måste också visa de som är utsatta hur de kan få hjälp, av någon som står dem nära eller med hjälp av ett journummer, till exempel. ”Ta ingen skit!”, som Grynet säger.

  Gör förbundet tillräckligt?
  – Jag tycker inte det. Jag menar att de här ämnena ska med i förbundets utbildningar. Dessutom finns exemplet med den sparkade profilen som ändå fick undervisa i en av förbundets utbildningar. Det är klart, man ska inte vara bränd för livet, men personen måste visa att hen sökt hjälp innan hen ska anlitas.

  Hur tacklar du själv frågan i din vardag?
  – Jag försöker dela inlägg från de som säger ifrån och vara med i debatten. Om jag hade varit närmare vissa ryttare där jag känner till en problematik hade jag sagt ifrån direkt till dem, absolut.

  Till sist; är det bara män som trakasserar?
  – Nej, det drabbar även killar i sporten, det får vi inte glömma. De drabbas både av andra män och av kvinnor. En grej att lyfta är att kvinnor i ridsporten inte alltid är jätteroliga. Det är okej att ta en kille på röven. Jag har haft kvinnor som kommit in halvnakna på rummet, kvinnor som satt mina händer på sina bröst. Män ska bli lite smickrade och tycka att det är lite häftigt, känns det som. Men även om det är tjejen som uppvaktar måste man säga nej.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden