Sverige
5 mars 2021 06:00

Polisens hästar har fått nytt tjänstefordon

KomfortabeltPolisrytteriet i Stockholm har fått en ny, specialtillverkad lastbil som ger både ryttare och hästar en bättre arbetsmiljö.

Polisens hästar har fått nytt tjänstefordon
Den nya lastbilen ger ökad komfort för både fyrbenta och tvåbenta anställda. Foto: Minna Ridderstolpe

Den 26 ton tunga lastbilen med smeknamnet Lorry är det senaste tillskottet i polisrytteriet Stockholm.

Efter fyra års utvecklingsarbete har Per Rickander, verksamhetsutvecklare för fordon på nationella operativa avdelningen, tagit lastbilen från ritbord till körbana. Det berättar Polistidningen.

I hans arbetsuppgifter ingick att samla in verksamhetens krav, inte minst från ryttarna, sålla bland idéer, sammanställa förslag och slutligen formulera kraven till en upphandling.

– Bilen förändrades inte nämnvärt under resans gång även om det fanns vissa tekniska begränsningar som var svåra att förutse. Vi fick till exempel lägga till förankringsöglor för att kunna frakta lastbilen säkert över Östersjön till Gotland, förklarar Per Rickander för tidningen.

Per Rickander beskriver projektet som stort men samtidigt enkelt eftersom fokus hela tiden varit att måna om ryttarnas och hästarnas välmående. Han berättar att projekt av den här storleken ofta stöter på inkörningsproblem, men inte denna gång.

Polisrytteriets Nya Bil 2foto Minna Ridderstolpe
Skiljeväggarna kan lätt flyttas i hästdelen. Foto: Minna Ridderstolpe

– Det är en stor investering och som tekniker och verksamhetsutvecklare värmer det att veta att personalen är så nöjd. Lastbilen tycks fungera perfekt utifrån deras behov. Responsen har varit otrolig och jag är så glad att vi lyckades.

– Lastbilen har förenklat vardagen och ökat uthålligheten på kommenderingar. Nu är vi mycket mer flexibla och har bättre förutsättningar för vila och återhämtning. Dessutom har lastbilen stärkt vår teamkänsla, säger Anders ”Jasse” Jansson, kommissarie och chaufför av det tolv meter långa fordonet med plats för både hästar och ryttare.

– Från förarsätet har jag möjlighet att hålla koll på temperaturen hos hästarna, aktivera fläktar och se till att de har det bra där bak. Hästarna är våra kollegor precis som ryttarna, säger Anders Jansson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden