Nyheter
7 mars 2020 07:01

Prinsessan Haya har levt i ett skräckvälde

Grova brottDen tidigare FEI-ordföranden och OS-ryttaren prinsessan Haya flydde med sina barn från Dubai för att hon fruktade för sitt liv. Nu har hon fått upprättelse mot sin förre make, den styrande shejken i Dubai, som har befunnits skyldig till anklagelserna om bland annat kidnappning och tortyr.

Prinsessan Haya har levt i ett skräckvälde
Prinsessan Haya. Arkivbild: Roland Thunholm

Miljardären och Dubais överhuvud Sheikh Mohammed Bin Rashid Al-Maktoum har befunnits skyldig till kidnappning, tortyr och att ha försökt tvinga tillbaka och skrämma sin tidigare hustru prinsessan Haya Bint Al-Hussain, tidigare ordförande för FEI och OS-ryttare, som framställt anklagelserna mot shejken. Det rapporterar Eurodressage.

Det är High Court i London som har publicerat ett så kallat Fact Finding Judgement till prinsessan Hayas fördel. Något som ursprungligen gällde en ”hearing” angående vårdnaden om de gemensamma barnen, Jalila, 12, och Zayed, 8 år.

Flydde för sitt liv

Prinsessan Haya flydde från Dubai till London där hon gömde sig med sin två barn i april 2019. Hon uppgav då att hon fruktade för sitt liv efter att ha ställt för många frågor kring sina styvdöttrar som försökt fly från det kungliga hushållet vid ett flertal tillfällen.

Prinsessan Latifa, ett av shejkens 23 barn, gjorde 2018 ett uppmärksammat försök att fly från familjen i Dubai med hjälp av en vän och en före detta fransk agent. Flyktförsöket misslyckades och enligt människorättsorganisationer ska prinsessan ha torterats, drogats och hållits fånge sedan dess. Detta enligt Aftonbladet.

Shejken har velat hålla saken utanför offentlighetens ljus, men enligt rätten är det i allmänhetens intresse att fallet offentliggörs.

Prinsessan Haya är ursprungligen från Jordanien och dotter till landets nu avlidne kung Hussein bin Talal al-Hashemi. Hon representerade Jordanien i hoppning vid OS i Sydney 2000 och 2006-2014 var hon ordförande i det internationella ridsportförbundet, FEI.

År 2004 gifte hon sig med emiren av Dubai, Sheikh Mohammed Bin Rashid Al-Maktoum, som har haft minst sex fruar genom åren.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden