Avelsnyheter
10 juni 2023 16:57
Ridsportplus

Proffsets bästa tips för att nå en internationell marknad

FörsäljningVar förberedd med information om din häst, nätverka och lär känna ditt stos starka och svaga sidor. Det var bara några råd som gavs till SWB-uppfödare av Patrick Looney gällande den internationella hästmarknaden nyligen.

Proffsets bästa tips för att nå en internationell marknad
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: IStock/castenoid

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Patrick ”Paddy” Looney driver Stockholm Seminstation, och har genom åren skaffat sig ett brett kontaktnät – inte minst till Irland som han kommer i från.

  Om du föder upp galningar kommer det inte att fungera. Det går att föda upp hästar som både har ett bra temperament och är ridbara.

  Patrick Looney.

  Han köper och säljer hästar över hela världen och nyligen delade han med sig av sina erfarenheter när det gäller att sälja hästar internationellt via SWB Bollplanket, en digital föreläsningsserie för SWB:s medlemmar.
  – Jag har aldrig ångrat en hästförsäljning, däremot har jag ibland ångrat att jag INTE sålde en häst, sa han under föreläsningen.

  Genom åren har han sålt hästar till både proffs och amatörer. Han har sett hur marknaden har ändrats, inte minst när det gäller de lite äldre hopphästarna – de som är mellan sju och nio år.
  – Den kategorin hästar har blivit riktigt dyra, men det har också öppnat upp för att sälja lite yngre hästar. En trevlig, ridbar 5-åring som har gjort bra resultat har i dag ett pris på mellan en och en halv miljon kronor, sa han och pekade på det som en möjlighet för uppfödare.

  Statistiskt svårt

  De flesta uppfödare av hopphästar vill få fram hästar för 1,60-klasser.
  – Det är statistiskt mycket svårt, det vet vi. Det är också de här hästarna alla proffsryttare letar efter för i dag räcker det inte för dem att ha en häst i stallet för de allra största klasserna, de behöver flera för att kunna hävda sig i alla tourer och tävlingar. Men samtidigt behöver de ha en business som går runt, de behöver ha hästar till sina elever och köpa och sälja hästar. Det gör att det går att sälja trevligt ridna och utbildade 1,30-hästar för bra pengar i dag.

  En del av hans råd var generella som att lära känna sitt sto och hennes styrkor och svagheter.
  – Kartlägg ditt avelsmaterial ordentligt. Jag tillbringar mer tid på Hippomondo än på sociala medier. Åk och titta på hingstarna du vill använda. Du kan aldrig få för mycket information om hästarna du avlar på.

  Looney
  Patrick Looney.

  Den som vill sälja sin häst utomlands behöver förbereda sig ordentligt.
  – Gör din hemläxa ordentligt. Se till att hästen är röntgad, att du har bra filmer och bilder och alla fakta om hästen och de hästar som ligger bakom den samlat och klart.

  Röntgen

  Generellt ger han rådet att hästar som ska säljas bör göra en grundläggande röntgen när de är 2,5-3 år.
  – Det är väldigt få hästar som är helt rena på röntgen, de flesta har någonting. Men om du kan visa att hästen har klarat av att utbildas och börja tävlas så säger det ju något om hästen. Och det går att ta nya plåtar, gå tillbaka och titta på de gamla och se om något har förändrats eller inte. Har det inte ändrats efter några år och hästen har klarat av att prestera går det att hävda att röntgenförändringarna inte verkar påverka hästens prestationer, sa Patrick Looney.

  – Men en häst som ser riktigt illa ut på röntgen är alltid svår att sälja, fortsatte han.

  Den som vill komma ut på den internationella marknaden bör också tänka på vilket temperament hästarna har.
  – Om du föder upp galningar kommer det inte att fungera. Det går att föda upp hästar som både har ett bra temperament och är ridbara.

  Ta det lugnt med 4-åringarna

  Ett annat råd var att inte tävla de unga hästarna för mycket, i synnerhet inte de som är fyra år. Patrick Looney menar att de riktigt bra hästarna kommer att upptäckas även om de inte startar i Falsterbo, Breeders eller Elmia.
  – Jag blir ofta förvånad när jag inser vem eller vilka som har tittat på en sändning från en vanlig tävling i Falun eller Skåne.
  – Försök att länka ihop dig med en ryttare som har internationella kontakter. Det är nästa steg efter lite försiktigt tävlande med en 4-åring. Det är få internationella ryttare som inte alltid letar efter lovande hästar. Däremot är 3-åringar inte så attraktiva på den internationella marknaden.

  Att sälja hästar är en nisch förenat med många risker. Ska en uppfödning behållas och satsas på till den är sju, åtta år gäller kostar det mycket pengar och när som helst kan den skadas eller kanske till och med förolyckas.
  – Det är alltid en process att avgöra hur mycket man har råd att investera i en häst. Ju längre du behåller en häst och ju mer pengar du lägger den desto mer mer kan du få. Men samtidigt kanske den inte riktigt svarar upp och så kan den bli skadad.

  – Du måste vara beredd att förlora allt du satsar på en häst. Sätt dig aldrig i en situation där du är helt och hållet beroende av en försäljning.

  Tjänar pengar

  En av frågorna som diskuterades i gruppen bland dem som lyssnade på seminariet var hur det ska hanteras om någon annan tjänar en stor summa pengar på ens uppfödning.
  – Jag tror aldrig jag har ångrat en försäljning. Det har hänt att jag har släppt iväg en 3-åring som jag inte trodde på och att den sedan har blommat ut något otroligt. Men en sådan försäljning ger mig bra rykte och kunderna kommer tillbaka till mig.
  – Däremot har det hänt att jag ångrat att jag inte sålde en häst när ett tillfälle dök upp.

  Det blev också en diskussion kring kostnaderna att föda upp hästar i Sverige, där framförallt veterinärkostnaderna sticker ut jämfört med andra länder. Patrick Looney tyckte dock att finns bra system för att värdera unga hästar i Sverige, men lyfte också att för uppfödare på europeiska kontinenten finns det många fler möjligheter att sälja hästar via auktioner och andra arrangemang.

  Gå ihop

  Att ett gäng uppfödare går i hop och gemensamt visar lämpliga hästar för intressenter var en konkret sak som diskuterades, liksom val av hingstar.
  – Att använda sig av de sex, sju högst rankade hingstarna i världen är ingen garanti för att få en säljbar avkomma. Även de hingstarna ger ”dåliga” avkommor. Visst, vill du sälja den som föl så kan det som står på pappret avgöra, samtidigt konkurrerar du då med alla i Europa som har tillgång till hela marknaden med embyro och så vidare.

  En annan diskussion som dök upp var att den som vill sälja sin häst bör ha tänkt på ett pris när frågan kommer.

  Patrick Looney lyfte också vikten av att nätverka och använda sig av sociala medier för att nå kunder.
  – Och våga ta direktkontakt med de stora namnen om du tror att du har en häst som passar. Jag vet dem som har sålt en 5-åringar till framstående ryttare i USA genom att skicka ett meddelande och film via WhatsApp.

  Fakta

  Patrick Looneys bästa tips för att nå en internationell marknad

  Gör din hemläxa och samla så mycket information du kan om om din häst: hästarna bakom, syskon och så vidare.

  Ha en grundläggande röntgen gjord.

  Ha filmer och bilder redo som du snabbt kan skicka.

  Nätverka både fysiskt och digitalt.

  Samarbeta med en ryttare som har internationella kontakter.

  Sätt ett pris på din häst.

  Matcha inte unghästarna för hårt, men se till att de är välridna.

  Våga sticka ut och vara lite modig – varför inte ta direktkontakt?

  Expandera

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden