Träningstips
29 januari 2020 09:52
Ridsportplus

Proffstipset: Balanserad sits ger dig en mjuk hand

Jämnt stödTherese Nilshagen får ofta beröm för sin mjuka hand. Här delar hon med sig av sina tankar och tips kring hur man ger hästen stöd utan att bli stum i handen.

Proffstipset: Balanserad sits ger dig en mjuk hand
Therese Nilshagen är landslagsryttare och arbetar på dressyrcentret Lodbergen i Tyskland. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    1 Handen ska vara ett mjukt stöd

    Handen ska vara ett stöd för hästen, men ett mjukt fint stöd, inte ett hinder för hästen att röra sig, det är det allra viktigaste.

    Det är oerhört viktigt att lära sig sitta i sadeln oberoende av handen. Kraften från hästens bakben ska gå via ryggen in i ryttarens hand. En oflexibel hand blockerar hela hästens rygg, och ryggen är hästens centrum som aldrig någonsin får vara blockerat.

    Stödet ska vara som att man håller en fågelunge i handen, man ska inte krama ihjäl den men fågeln ska inte flyga iväg.

    Klaus Balkenhol har fått mig att förstå att man måste vara följsam och ha en mjuk fin hand.

    Alla rörelser ska gå bakifrån och över ryggen, det har jag verkligen förstått av att lyssna på honom.

    2 Armbågen och handlederna

    Håll armbågen intill kroppen så att ingen armbåge blir stark, det är otroligt viktigt för att du ska få en flexibel handled. Många små delar hör ihop. Det innebär inte att man inte får ta en halvhalt – i halvhalten ingår det att ta ett tygeltag – men glöm inte att idealfallet handlar om liknelsen med fågelungen (se ovan).

    Målet är en stilla hand, men det får inte bli en styv hand – det som avgör är hur flexibel du är i din handled. När du ställer hästen till höger och vänster får det aldrig bli någon form av ”sågning” fram och tillbaka.

    3 Det jämna stödet

    Målet är en jämn, fin kontakt på båda tyglarna. Det är viktigt att hästen är liksidig och lika musklad för att undvika skador, och det hänger ihop med det jämna stödet. Jag jobbar generellt sett lite mer med den svaga sidan, även om jag försöker ha mina hästar jämna på båda sidor.

    Det är viktigt att man arbetar med det här redan när hästen är i ung ålder. Behöver du jobba med liksidighet och rakriktning när hästen är sju år, har den musklat sig på fel sätt.

    Det är inte kört då, men ändå otroligt viktigt att jobba med det från början och att man tänker på det när man rider sina unghästar. Försök hitta den lätta, fina kontakten i båda tyglarna.

    4 Yttertygeln ska föra

    Generellt sett tycker jag att yttertygeln för. Det är viktigt att rakrikta med yttertygeln men man måste tillåta ställning och får aldrig bli hållande på yttertygeln.

    Inner skänkel mot ytter tygel rakriktar hästen, men det betyder inte att du ska ”blåhålla” på ytter. Det är som när du cyklar, styret måste följa med för att du ska kunna svänga.

    Tänk dig att axlarna är som i en galoppiruett; du vänder lite med inneraxeln och ytter måste följa med, annars blir det ingenting.

    5 Bålstyrkan avgör din position

    Det är bålstyrkan som avgör att du kan hålla din position. Om bålen inte är stark nog blir du klämmig i låren och hängande i handen.

    Om du har problem med din hand kanske du ska tänka på att jobba med bålstyrkan så att du blir starkare och säkrare i sadeln och blir oberoende av din hand.

    Tänk på att tempo och balans hänger ihop: välj rätt tempo för hästen så har den lättare att gå i bra balans och det blir lättare även för dig att hitta bra balans. Du kan aldrig kräva att hästen går i bra balans om inte du själv som ryttare sitter i balans.

    Fakta

    Therese om att lätta på handen

    ”När jag går fram med min hand ska hästen följa med, och söka ett mjukt stöd i handen”.

    ”Stödet ska vara som att man håller en fågelunge i handen, man ska inte krama ihjäl den men fågeln ska inte flyga iväg.”

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 1 2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden