Träningstips
6 november 2019 21:44
Ridsportplus

Proffstipset: Så får du hästen att dansa fram

GångartsträningAnna Österberg var finalist i Dressage Power Future Stars 2018 och vann nyligen Dressyrringens kürcup. Här tipsar hon om hur du får ut det mesta av just din häst genom att förbättra gångarterna.

Proffstipset: Så får du hästen att dansa fram
Anna Österberg tipsar om hur du kan förbättra gångarterna hos hästen. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Att förbättra gångarterna hos hästen, oavsett utbildningsnivå, är något Anna Österberg brinner för.

Här tipsar hon om hur du får ut det mesta av just din häst.

Utveckla och utmana

”Att förbättra gångarterna är något jag tänker på från första gången jag sitter upp på en häst.  Jag tycker det är hemskt spännande att se hästar blomma ut och röra sig så bra de bara kan, efter sina förutsättningar. Att få se hästen ta steget uppåt och framåt i stället för att bli flack är så roligt! Det finns inget vackrare än en häst som verkligen dansar fram. Utmana dig själv och hästen. Genom att arbeta med gångarterna kan du plocka poäng i varje rörelse. Jag försöker alltid få mina elever att utveckla det som finns i just deras hästar och det är jättehäftigt när man ser resultat”.

Tänk alltid framåt i början

”Jag börjar alltid träningspasset med att öka. På så sätt får jag både upp ett intresse hos hästen och ett engagemang bakifrån. När jag samlar upp vill jag bibehålla samma takt i bakbenen som i ökningen. De ska vara kvicka, men jag samlar upp dem så att steget blir kortare.

När jag har samlat hästen och rider fram igen, håller jag alltid tillbaka lite i början för att hästen ska häva sig uppåt och få ett högre språng”.

Håll koll på din egen sits och balans

”Jag ser ofta ryttare som faller ner lite på inner fram. När det händer blir hästen lätt hämmad och kommer inte riktigt upp i sin innersida. Om du dessutom missar lite i samarbetet mellan drivning och förhållande hjälper, får du en häst som springer i stället för att ta större språng i ökningarna.

Jag vill se hästar som kommer loss i bogarna och rör sig luftigt.”

Favoritövningen: öppna på volt

”Min favoritövning rids på en stor volt i galopp och jag tänker mig en öppna med tempoväxlingar i volten. Jag börjar ofta passet med just den här övningen. På så sätt får hästen verkligen ta i och använda hela kroppen. Dessutom hjälper det till att få in bakbenen under hästen och det är ju precis vad vi vill.

När jag känner att jag kan samla upp hästen med bakbenen under sig, vet jag nämligen att jag också kan rida fram och känna att jag får höjd i språnget i stället för att det blir flackt.”

_dsc3157
Anna Österberg. Foto: Natalie Lindholm

Övningar för alla nivåer

”Jag gör samma övning på alla hästar, oavsett ålder och utbildningsnivå. Jag kräver dock lite mer eller mindre beroende på hur utbildad hästen är. Den unga hästen tar kanske bara lite större språng några steg innan jag fångar upp den med lite mer vikt på bakbenen. Mina hästar som snart är uppe i GP samlar jag nästan in i en piruett innan jag låter dem öka igen. När du övat ett tag kommer du att märka att det går snabbare att ändra mellan extrem samling och stora språng, men det tar tid att komma dit så skynda långsamt.”

Saker att tänka på i övrigt

”När du vill förbättra gångarterna är det enklaste att börja i galopp. I galoppen har de flesta hästar nämligen en mer naturlig bjudning. Att hålla takten i galopp är dessutom relativt enkelt, medan det kräver mer koncentration av ryttaren i trav. När du hittat rätt elasticitet i galopp kan du gå över till trav. Här brukar jag rida en öppna på långsidan och göra tempoväxlingar. Rid först en noggrann hörnpassering så att du kommer in i rätt tvärning. Driv hästen framåt så att du får ett större steg, innan du börjar göra halvhalter för att få hästen att röra sig mer i uppförsbacke och trava med uttryck.”

Fakta

Tänk på…

…att bättre gångarter är inget som går att forcera fram.

  • Att förbättra gångarterna hos hästen handlar med om känsla och tajming än konkreta övningar.
  • Rid koncentrerat i varje steg så får du ut det bästa av både din häst och din egen ridning.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden