Sportnytt
18 februari 2020 09:12
Ridsportplus

”Provtagning utanför tävling är det enda sättet”

Krafttag mot dopningAtt hålla ridsporten ren från otillåtna substanser och ”horse abuse” är hans uppdrag. Att arbeta för hästens bästa och fair play är hans kall. Ridsport har talat med FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström som är allergisk mot fusk om nya krafttag mot dopning.

”Provtagning utanför tävling är det enda sättet”
Göran Åkerström på lösdriften i Falkenberg där frun Eva är ridskolechef. Själv blev han hästbiten som liten pojke då morfar hade arbetshästar. Foto: Susanne Högdahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Göran Åkerström är inne på sitt femte år som det internationella ridsportförbundets veterinära chef. Att få 137 medlemsländer att samsas kring tävlingsregler och djurskydd är en diger uppgift, men efter dopningsskandalen vid OS i Hongkong 2008 har arbetet med FEI Clean Sport burit frukt i form av mindre fusk i alla grenar, utom distansritten. Samtidigt förfinas ständigt kontrollmetoderna.

    Under EM i Rotterdam var första gången som värmekameror användes direkt efter ritten för att kontrollera om hästarnas ben gjorts överkänsliga. Med fokus på distanshästarna har man utvecklat instrument för att upptäcka om hästarnas ben tvärtom har nervblockerats för att stänga av naturliga känselsignaler. Nästa steg är införandet av dopningstester utanför tävling.

    Tanken är alltså att göra oanmälda besök?
    – Ja, absolut. Vi hämtar inspiration från det arbete som WADA gör på humansidan, men skapar ett eget system med ”testingpooler” av utvalda idrottsmän, i vårt fall hästar – exempelvis de hästar som står med på den långa listan till mästerskap. Ryttaren måste då meddela var hästen befinner sig och så fort den flyttas måste ryttaren rapportera på nytt. Även om du bara åker iväg och tränar måste du tala om det. Dopningstesterna kommer endast att omfatta totalförbjudna substanser.

    Hur går det till rent praktiskt?
    – Du använder en mikrochipläsare som kopplas via bluetooth till din smartphone och vår app. Du identifierar dig med fingeravtryck eller ansiktsigenkänning och så går tid, plats, id på hästen och id på den som har registrerat direkt in i vår databas. Om inte hästen är på den registrerade platsen när vårt testteam kommer dit räknas det som ett brott mot regelverket.

    Hur ren är sporten?
    – Sporten är oerhört ren med undantag av distansritten i Mellanöstern. Där förekommer det att distanshästar nervblockeras för att dölja smärtreaktioner från stressfrakturer och att de får mikrodoser av sedativa preparat för att få ner hjärtfrekvensen när de har drivits för hårt. Vi vet också att bifosfonater används i stor utsträckning. Det är oerhört effektiva smärtlindrande substanser vid benskador, som dessutom förhindrar ordentlig läkning. Hästarna både tränas och tävlas på det, provtagning utanför tävling är det enda sättet att komma åt problemet.

    Dressyr och fälttävlan – hur ser det ut där?
    – Det mesta har med utrustning och hästens form att göra. Rollkursproblematiken är dock mycket mindre i dag, reaktionerna handlar mer om aggressiv ridning. Fälttävlan följer liknande mönster.

    Hur ser det ut inom hoppningen?
    – Hoppningen är väldigt ren, men det förekommer enstaka fall med hästar som har gjorts överkänsliga för att de ska bli mindre benägna att vilja slå i en bom. Chiliämnet kapsaicin är kanske det som främst förknippas med detta.

    Hur kommer ni åt det?
    – Dels genom vanlig provtagning, dels med hjälp av ett kontrollprogram där vi palperar benen och använder värmekameror. Förutom på EM gjorde vi det även under Nations Cup-finalen – och vi kommer att göra det under OS och på andra stora tävlingar.

    Fakta

    Göran Åkerström

    Img_2932
    Göran Åkerström Foto: Susanne Högdahl

    Namn: Erik Göran Åkerström.

    Ålder: 56 år.

    Bor: Lausanne, Schweiz.

    Familj: Frun Eva Åkerström, bonusdottern Sofia Westborg, 34, internationell hoppryttare, dottern Malin Åkerström, 29, och sonen Magnus Åkerström, 27, som båda är toppkockar.

    Aktuell: Leder FEI:s arbete inom djurskydd, antidopning och medicineringskontroll för hästar, smittskydd, ponnymätning samt säker internationell förflyttning av tävlingshästar.

    Äter helst: Något som våra duktiga kockbarn tillagat. Gillar även det peruanska    nikkeiköket.

    Tittar på: Gangster-dramat Peaky Blinders.

    Skulle aldrig: Ta emot en muta. Jag hatar korruption.

    Oanad talang: Har aldrig förlorat i Trivial Pursuit.

    Expandera

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2 2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden