Världen
18 april 2020 17:00

Räddningskampanjer samlar in pengar till ridklubbar i Europa

HjälppengarCoronakrisen slår hårt mot klubbar och föreningar i hela Europa. På senare tid har flera räddningskampanjer dragits igång för att hjälpa klubbar som blöder ekonomiskt. Dressyrdrottningen Isabell Werth har samlat in nära en miljon till tyska ridskolor och i Frankrike har förbundet dragit igång "Cavalier solidaire".

Räddningskampanjer samlar in pengar till ridklubbar i Europa
Olivier Philippaerts i kavajen som han donerat till det norska hjälpinitiativet "toppen stöttar bredden". Foto: Roland Thunholm

På flera håll i Europa har räddningskampanjer för att hjälpa ridklubbar som är i akut behov av stöd dragits igång. I helt nedstängda Tyskland har dressyrdrottningen Isabell Werth startat initiativet ”Pony for future” med syftet att hjälpa ridskolor och ridklubbar som lider ekonomiskt av coronakrisen. Genom att efterlysa allt från hästskor och foder till rena pengar har kampanjen skramlat ihop 90 000 euro, cirka 978 000 kronor, varav 60 000 euro, cirka 652 000 kronor redan delats ut till 210 tyska klubbar. Det rapporterar Equnews.

I Frankrike har det franska ridsportförbundet dragit igång kampanjen ”Cavalier solidaire”, ungefär ”Solidariska ryttare”, med tillhörande hemsida där alla som känner sig manade har möjlighet att donera från fem euro upp till och med valfri summa till ridklubbar i nöd.

Hoppryttaren Olivier Philippaerts har tillsammans med en lång rad norska toppryttare bidragit med olika föremål till en auktion, taggad med ”toppen stöttar bredden”, till förmån för norska ridskolor i grannlandet Norge. Auktionen, som nyligen avslutats, har initierats av det norska dressyrforumet ”Dressur så klart” med Line Moen i spetsen tillsammans med den norska Eurosport-kommentatorn Heidi Skar. Bland auktionsföremålen finns allt från den belgiske toppryttarens tävlingskavaj till ett segertäcke som Isabell Freese har donerat.

I Sverige har vi än så länge inte sett några liknande initiativ, men inom kort kan ridklubbarna börja ansöka om stöd ur regeringens krispaket. Dessutom har Svenska Ridsportförbundet adderat ett extra coronabaserat paket som en del av Projektstödet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden