Avelsnyheter
9 december 2020 20:02
Ridsportplus

Rambo har somnat in: ”Han var världens vänligaste”

BortgångenGångartshingsten Rambo 910 har lämnat en rad dressyrstjärnor under sin avelskarriär. Själv såg han dagens ljus hos Ann och Torsten Pehrsson på Stall Kilhult, där han levde hela sitt liv. Nu har den vältravande fuxen somnat in för gott. "Han var pigg in i det sista", säger Ann Pehrsson.

Rambo har somnat in: ”Han var världens vänligaste”
Rambo 910 visad av Per Holmestrand på bruksprovet 2006. Foto: Krister Lindh

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är många dressyrstjärnor som har börjat sin resa hos Stall Kilhult och Ann och Torsten Pehrsson, som även är kända för hingstarna Rambo 910 (f -91 e Chapman 757-Lanciär 377) och dennes son Hermes 1086. Hermes 1086 är liksom helsystern Gicea undan avelsprisade Urbino-dottern Nicea, och bägge syskonen var finalplacerade på unghäst-VM i dressyr som 5- och 6-åringar.

Rambo själv hade internationella placeringar och GP-segrar på meritlistan. Nu har dock den A-premierade avelshingsten somnat in för gott vid 29 års ålder.
– Torsten släppte ut honom på morgonen, och när han inte syntes till gick vi och tittade efter honom. Då hade han bara somnat in, berättar Ann Pehrsson, och tillägger att hingsten var i väldigt fin kondition för sin ålder.

– Han galopperade runt i hagen dagen innan och var pigg in i det sista. Hjärtat bara stannade. Inget kunde väl vara bättre än att han fick somna in i sin hage, än att man själv ska fatta något beslut om att låta honom lämna, fortsätter hon.

Hur var hans personlighet?
– Han var väldigt vänlig och ville alltid vara till lags. Han skulle aldrig springa över en eller slänga sig. Skulle det vara något och han kom i närheten var det stopp direkt. Det är så många andra som har tryckt ner en, men aldrig Rambo. Han var världens vänligaste och det är något han har gett i arv till sina avkommor.

Förutom Hermes och Gicea har Rambo lämnat ett flertal unga dressyrhästar som tillhört dressyrtoppen i sina årgångar. Han har sedan 1995 betäckt 567 ston och har 371 registrerade avkommor i SWB, de sista födda 2017.
– Han har förärvt sig väl. Många avkommor har fått dressyrdiplom och någon har även fått dubbeldiplom. Det finns flera efter honom som också kan hoppa bra, säger Ann Pehrsson.

Gicea lever dessvärre inte längre efter att ha drabbats av akut blodförgiftning i fjol. Men kvar finns bland andra hennes helsyster Mikea och dottern Tanamera (SWB f-13 e Fürst Romanicer-Rambo) som för generna vidare. Mikea är avelssto på heltid efter en revbensskada medan Tanamera rids och tävlas av Karolin Sjöland.

Efter att ha ridits och tävlats av Anna Svanberg är nu även Hermes pensionerad på gården. Till Ann Pehrssons stora lycka.
– Hermes finns hemma hos oss och är min ridhäst. Han fick en skada som gjorde att han inte längre kunde gå Grand Prix, men han fungerar jättebra annars. Anna var snäll och lät mig få ha honom och det är jag otroligt glad för. Han är nog den mest glada och positiva hästen jag har suttit på, säger Ann Pehrsson.

Att det är en tröst att få vara omringad av Rambo-ättlingar är tydligt.
– Vi har Ramboblod i allting och stofamilj 16 som vi har satsat på.

Samtidigt märks det att Ann Pehrsson sörjer sin långvariga vän.
– Jag har ju sett honom sedan den dagen han föddes, när han blev godkänd hingst och när han har tävlat. Vi har gjort så mycket tillsammans. När de sedan blir gamla kommer man ju väldigt nära, när man måste måna om dem lite extra.

Här under kan du se en film där Rambo visas vid hand, samt helsyskonen Gicea och Hermes under ryttare.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden