Avelsnyheter
16 mars 2021 11:00

Rätten slår fast – endast Schockemöhle får sälja Totilas semin

UppdateradEfter att ha dragit Totilas tidigare ägare, holländaren Kees Visser, inför rätta står det nu klart att Paul Schockemöhle har exklusiv rätt till att sälja fryst semin efter den svarta sagohingsten - ett beslut som Visser nu har överklagat.

Rätten slår fast – endast Schockemöhle får sälja Totilas semin
Paul Schockemöhle har ensamrätt när det kommer till att sälja sperma från Totilas. Foto: Roland Thunholm

Efter att Kees Visser, som ägde Totilas under hans storhetstid med Edward Gal, gått ut med att han säljer semin från guldåret 2010 såg Totilas sista ägare Paul Schockemöhle rött. Tysken försökte själv köpa de frysta stråna från Visser, men där fick han nej – då valde Schockemöhle att ta fallet inför rätta.

En regional domstol slår nu fast att det endast är Paul Schockemöhle som har rätt att sälja fryst semin efter världsmästaren Totilas, som dog i slutet av 2020 och har lämnat en lång rad framgångsrika avkommor och godkända hingstar efter sig. Det meddelar Schockemöhle i ett pressmeddelande.

Uppdatering

Eurodressage skriver vid lunchtid att Kees Visser kommer att överklaga beslutet. Holländaren motsätter sig att domen kommer från en tysk domstol, och anser istället att fallet borde prövas i Nederländerna.

Paul Schockemöhle säger att han vid köpet av Totilas fick med cirka 400 strån fryst semin och att Visser endast behöll ett mindre antal själv, att använda på sina egna ston.
– Han skulle inte sälja dem vidare. Jag har känt honom länge och litade på honom, ska Paul Schockemöhle ha sagt till Horses.nl.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden