Avelsnyheter
23 februari 2021 11:57

Schockemöhle stämmer Totilas förra ägare

TvistI början av året gick Totilas förra ägare, Kees Visser, ut med att han nu säljer doser av fryst semin som samlades under succéåret 2010. Men det gillas inte av Paul Schockemöhle, som köpte Totilas för en hisnande summa - Schockemöhle stämmer nu holländaren Visser.

Schockemöhle stämmer Totilas förra ägare
Totilas var alltid välbevakad under sin karriär. Här är hingsten med Matthias Rath i sadeln på tävlingarna i tyska Aachen 2011. Foto: Roland Thunholm

Stämningen handlar om vem som egentligen har rätten till de frysta doserna. Totilas var tillgänglig i avel hos Kees Visser under 2010, året då hingsten tog en trippel av VM-guld. Visser passade även på att frysa in semin, innan Totilas såldes till Paul Schockemöhle senare samma höst.

Schockemöhle sålde tävlingsrättigheterna till familjen Linsenhoff-Rath, medan han själv riktade in sig på aveln. Att betäcka med Totilas kostade i början 8 000 euro, men avgifterna sjönk sedan ner till 2 800 euro under förra året – innan hingsten tragiskt gick bort i ett kolikanfall två veckor före jul.

Rusning efter sperma

Efter Totilas död har avelsintresset för den svarta hingsten återigen ökat, och med vetskapen att det endast finns en begränsad mängd fryst semin kvar har Paul Schockemöhle nu tagit i med hårdhandskarna.

Kees Visser gick i januari ut med han säljer frysta doser från Totilas, för 3 500 euro – samma pris som Schockemöhle tar. Visser berättar för holländska sajten Horses.nl att Paul Schockemöhle tidigare har velat köpa de frysta doserna, men att han sagt nej. Schockemöhle har därför tagit fallet med vem som har rätten till Totilas spermier till domstol, där det enligt Horses.nl kommer att hållas en förhandling denna vecka.

– När jag sålde Totilas sålde jag inte den sperma som vi hade fryst från honom. Paul Schockemöhle har försökt köpa sperma nyligen, men jag gick inte med på det. Nu står jag inför den här stämningen, men jag ser fram emot den med tillförsikt, säger Kees Visser till sajten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden