Sverige
20 mars 08:45

Regeringens syn på ridsport är ”omodern och felaktig”

När besökte du en lada senast, finansminister Magdalena Andersson?
Den frågan ställer ryttarna och entreprenörerna Anna Wallberg och Marie Angselius i en debattartikel i Metro idag.

Regeringens syn på ridsport är ”omodern och felaktig”
I sin debattartikel uppmanar Marie Angselius och Anna Wallberg finansministern att ge sig ut i verkligheten.

Anna Wallberg är dresyrryttaren bakom företaget AP-ridutveckling. Hon syns ofta i TV då ett av hennes stående uppdrag är att varje år lotsa ett nytt gäng mer eller mindre kända personer, tillika ryttarnoviser, in i ridningens förtrollande värld. Med Annas hjälp har många kändisar genom åren, somliga mer talangfulla än andra, lärt sig ridningens grunder innan det är dags att börja hoppträna och så småningom delta i stjärnhoppningen på Friends arena.

När Anna och hennes elev Marie Angselius läste om Ridsports upprop för att få ridsport klassad som friskvård bestämde de sig för att agera.
I dagens Metro uppmanar de därför ansvarig minister, finansminister Magdalena Andersson, att ge sig ut i verkligheten och se ridningen som den hälsofrämjande fritidssyssla det är för oerhört många aktiva ryttare.

Skatteverkets definition av sporter som omfattas av friskvårdsbidraget, görs delvis utifrån priset på utrustningen som krävs för sporten. Så här skriver verket bland annat: ”Sporter som kräver dyrare redskap och kringutrustning, som golf, segling, ridning och utförsåkning räknas inte som friskvård.”

– Det verkar inte bättre än att regeringen saknar insikt i hur en av Sveriges största folksporter faktiskt utövas ute i landet, säger Anna Wallberg.

– Skulle Magdalena Andersson besöka oss på AP-ridutveckling, så skulle hon snabbt inse att både ridhjälm och skyddsvästar går att låna. Det är omodernt och felaktigt att anta att ridsport behöver vara en dyr materialsport, när ridverksamheter och ridskolor oftast tillhandahåller säkerhetsutrustning.

Så här skriver Anna Wallberg och Marie Angselius i sin debattartikel:

”Utöver skatteverkets sakfråga, med den helt felaktiga slutsatsen att ridsport alltid kräver dyr utrustning så finns det många fördelar med att stimulera ridsporten ytterligare, långt bortom stallbacken. Ridsporten är en plantskola för ledarskap. Friskvårdsavdragets syfte måste ju rimligtvis vara att vi ska kunna ha möjlighet till att motionera oss friska och minska stress.

– Ridsporten har diskriminerats i tiotals år”, säger Marie Angselius.

– Nu måste vi agera. Det är inte rimligt att ishockey är friskvård, men att ridning inte är det. För om man ska se till materialpriserna för att utöva sporterna så är de relativt lika. Männens ishockey inkluderas inom ramen för friskvårdsbidraget, men inte kvinnornas ridning.

Läs hela debattartikeln här (länk).

Skriv gärna under tidningen Ridsports upprop nedan om du också tycker att ridsport är friskvård. 

Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar