Dressyr
31 maj 2015 20:01

Rekordritt gav guld

"Double Diamond är helt otrolig, han gör sitt jobb och vi är 100 procent samspelta". Så enkelt lyder receptet på nytt svenskt rekord för Young Rider kür. Det ordnade rekordkvinnan Marina Mattsson i sitt sista YR-SM, denna gång på Hammarö.

Rekordritt gav guld
Det är härligt att tugga på ädel metall, från vänster Brons-Victoria, Guld-Marina och Silver-Alva. ANNA-LENA BERGQVIST

SM-festen på Hammarö avslutades med Young Rider ekipage i solsken och stark vind. Det blev både höga toppar och djupa dalar därav enligt huvuddomaren Bo Åhman som menade att några hästar blev för spända för att leverera i paritet med deras ordinarie nivå. Han hade sällskap av sina kollegor Magnus Ringmark, Maria Colliander, Gustaf Svalling och Johan Ekenberg.

De djupa dalarna bestod av ett antal finalister som hade problem med vinden som dock gjort banorna den tjänsten att torka upp dem rejält. Till sista klassen hade vinden, banprepareringen och solen gjort sitt. 

Första startande Emma Jönsson med Santo Domingo låg fyra inför finalen, behöll den och klarade nivån även i küren.
– Jag har inte haft honom så länge så detta är över all förväntan, det känns jättebra efter de här dagarna, sa en glad och nöjd Emma Jönsson.

Mathilde Hannell fick till en fin ritt med sin Webster, numera valack, och hon berömde tävlingsplatsen.
– Allt har fungerat så otroligt bra här, det har varit enkelt och väldigt välorganiserat, jätteroligt. Jag är så glad för att äntligen få rida min och Websters kür med U2-tema, ett av mina favoritband, sa Mathilde som slutade åtta. Domaren Magnus Ringmark hade henne som trea och gillade silhuetten medan huvuddomaren Bo Åhman hade henne som nia.

Efter paus startade Marina Mattsson med Double Diamond II och för en stund kändes det som om vinden slutade vina och alla bara fångades av den fina uppvisningen.
 ”Here I am, this is me, there is nowhere else on earth I’d rather be” sjunger Marina i inledningen på sin kür och det träffar väldigt rätt. För på Double Diamonds rygg ser Marina så avslappnad ut även i momenten där de presterar som bäst.
– Det känns helt otroligt alltihopa, han sätter precis alla rörelser. Det känns så häftigt, vi går in och han får det att kännas så enkelt. Det känns inte som om det finns risk i någon enda rörelse och det är så härligt, menar Marina.
– Jag tror jag har elva medaljer med lag-guld men jag vet inte säkert, säger hon och skrattar lite förläget.
– Det är svenskt rekord med 78,325 procent, det vet jag för jag hade det gamla rekordet på 77 procent.

Alva Lander, med ståtlige valacken Herbie Hancock Graftebjerg, gör sitt sista år som YR-ryttare och på sistone har det gått bra, bättre, bäst.
– Jag är så glad för att få medalj, jag har bara blivit fyra- femma tidigare så det känns fantastiskt. Jag tackar min Herbie för det här, han har varit otrolig, vi har satt personbästa i varje klass, fantastiskt, säger Alva och klappar om sin häst.

Kanske är Victoria Appleyard den minst rutinerade i gänget, inte för att det märks när hon rider sin Sir Willy till fina poäng. Här blev det brons, något som Victoria betraktade som en seger då hon var fyra 2014 på Strömsholm. Victoria bor till vardags i brittiska Gloucestershire och passar på att hälsa på släkten i Sverige i samband med SM.
– Vi har haft bra dagar här, jag tycker Sir Willy har gjort jämna fina starter, idag var han lite anspänd på grund av vinden men inte så farligt, förklarade Victoria.
Hon och flera av de andra hoppas på en EM-biljett till franska Vidauban i början på juli.

Många var de ryttare som presterade väl under helgen. Hemmahoppet Elin Hassellund på Simson SD gick in på en sjätte plats och har varit på TV i Värmlandsnytt. Isabella Tovek med vackra Connery hade en lite svag start men har blivit bättre för varje klass. Emelie Aldenfalk med Winton fick liksom Isabella en lite sämre start men reparerade det i andra kvalet men i dagens kür kom det igen med spänningar som störde bilden.

Åtta ekipage klarade hålla ett snitt över tre klasser på över 68 procent och det är med beröm godkänt.

Sammanställt slutresultat
Klassresultat kür

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden