Avelsnyheter
6 februari 2015 20:47
Ridsportplus

Renässans för skritten

Det är inte bara KWPNs format på sin hingstpremiering som är förändrat. Ordförande i hingstkommissionen för gångartshingstar deklarerade en ny giv i bedömningen, en efterlängtad sådan. Men åsikterna gick isär, redan första dagen.

Renässans för skritten
Hingskommissionen för gångartshingstar i arbete i ringen. Kim C Lundin kim@witnet.se

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Dagens sju avkommegrupper gav totalt 27 hingstar vidare till tredje besiktningen, den omgång där hänsyn till röntgenresultat och härstamning blir avgörande. Har hingstarna haft tillräckliga kvalitéer för att nå hit är det en merit för mamman även om det inte blir en biljett till en enskild hingst vidare till flerdagarsproven. Från den tredje besiktningen blev det 21 kvar, under lördagen granskas andra hälften av gångartshingstarna.

Efter lite över 50 hingstar mönstrade känns det som att 2012 var året då de holländska uppfödarna hade hittat helt rätt i vilka ston som passade bäst till deras unga giganter Apache, Charmeur samt de något äldre Wynton och Johnson. Årets avkommor till de här hingstarna kändes genomgående bättre, ingen skugga dock över Galaxy Win T – Apache-sonen som segrade i DWB 2014 och var premie-hingst i KWPN. Samtidigt som det yngre gardet visar fina avkommor så fanns det återigen ett antal drömhingstar efter Jazz vars kvalité tycks outsinlig. 

Vi fick återigen se Totilas-söner som uppvisade mjukhet i kroppen, fint temperament och ett stort mått självbärighet. En del av de hingstar som hingstkommissionen tog ut till premie-ring, som hålls lördag när alla hingstar visats, var av en annan modell än tidigare år. Lite mindre spektakulära, lite tyngre modell och med genuina gångarter – de kändes helt enkelt inspirerade av Valegro, som hade en helt alldaglig trav som unghingst. Lördagen kommer att visa om KWPN är vid ett vägskäl när det gäller typ också, inte bara skrittens kvalité.

Uttagna till premie-ring
334 Hornrose e Apache – Ferro
377 Hilltop e  Chagall D&R – Tuschinski 
474 KSS-auktion Happiness Returns C e  Jazz – Flemmingh
485 KSS-auktion Handsome O  e  Johnson – Rousseau 
546 KSS-auktion Hummer e Westpoint – Farrington
552 Handsome e Wynton – Cabochon

Hingstkommissionens ordförande Wim Ernes, OS-domare och landslagstränare för Holland, dömer tillsammans med Marian Dorresteijn, Reijer van Woudenberg och ständige medlemmen Wim Versteeg. Han klargjorde att de nu tillsammans har en helt ny attityd till skritt efter att i flera år gett hingstarna flera chanser.
– Vi fokuserar mer på skritten och det är viktigt, det går inte som ryttare att ändra så mycket på skritten. KWPN behöver hästar med bättre skritt, vi har haft fokus på det i flera år. Tidigare hade vi svårt att selektera på skritten och lät fler gå vidare till flerdagarsprov för att utvärdera där. Det har inte givit tillräckligt bra resultat och sänt tydliga signaler. Nu tar vi ur hingstarna direkt om de vid upprepade mönstringar inte bättrar sig. Tidigare har vi varit mer förlåtande för påverkan från omgivningen.

Förklaringen blev nödvändig sedan en absolut favorit hos inte minst den holländska pressen, nummer 338 med det passande namnet Hasta La Vista(e Apache-Florestan I), gick till tredje besiktning men där fick respass. Den beskrevs som mycket uttrycksfull med fin trav och galopp men utan tillräckligt bra skritt. 

Wim Ernes behöll sin ståndpunkt som backades upp av en enig kommission.
– Vi har en fin grupp med många bra hingstar, vi är nöjda med kvalitén. Till exempel har Charmeur i år bättre modeller och med bättre rörelsemönster. Flera har förmåga till samling med galopp i uppförsbacke.

Nr 553 Wynton-Ferro kom inte till tredje besiktning, det är osäkert varför, nämnden saknade honom också. Accepterande av nummer 554 High Hopes(e Wynton-Donnerhall) som ägs av Nico Witte ifrågasattes också då det saknas prestationer i stolinjen enligt katalogen.
– Hingsten har inte mycket prestationer i bagaget men hingstarna i härstamningen är tillräckligt intressanta för att skicka honom vidare till flerdagarsprov, menade Wim Ernes.
Wim Versteeg fyllde i att Hannoveranerförbundet inte kommit in med information om mödernet efter förfrågan.

Resultat

Foto: Kim C Lundin

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden