Reportage
4 juni 2017 07:00
Ridsportplus

Anky van Grunsven har inte bråttom tillbaka

Anky van Grunsven gjorde sin senaste större start vid OS i London 2012.
I dag är hon aktiv tränare, debattör – och fortfarande Hollands mest populära dressyrryttare.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I mars under tävlingarna i Brabanthallen tillkännagavs vem som vunnit omröstningen om Hollands populäraste dressyrryttare. Segrare blev Anky van Grunsven, med över 55 procent av alla rösterna, trots att hon inte tävlat på fem år.

Anky van Grunsven och Salinero. Foto: Lottapictures

Den trefaldiga OS-guldmedaljören valde att pensionera Salinero efter OS i London 2012 där hon var sexa. Enligt många bedömare gick Salinero bättre där än i både Aten och Hongkong då de tog guld.
Sedan dess har Anky van Grunsven – som är bara Anky med en hel värld – ställt upp i ett enda mästerskap, EM i Aachen 2015. Men då var det i grenen reining med hästen Whizashiningwalla BB, och det blev ingen medalj.

Många elever
Anky har haft många elever i alla ålderskategorier som tävlat i internationell toppsport. Den holländska landslagsryttaren Danielle Heijkoop är en av dem, liksom systrarna Barbancon och Antonia Ramel.
Den tyske landslagsryttaren Sönke Rothenberger tränade för henne tills det blev dags för landslagsuttagning.

Enligt Anky, i lite dolda men för insatta tydliga ordalag i en krönika i Telegraaf, tvingades han byta tränare för att komma ifråga. Det tyska förbundets generalsekreteraren Sönke Lauterbach hävdar att de inte tvingat någon, men att alla måste träna enligt förbundets statuter.

Hästintresserade barn
Ankys och maken Sjef Janssens två barn Ava Eden och Yannick är båda hästintresserade. Anky är således ponnymamma, mest på små hopptävlingar men ”hoppet” lever om ett skifte till dressyr.

Anky van Grunsven har också ridit mästerskap i westernridning. Foto: Roland Thunholm

Hon rider själv, håller mycket träningar och fortsätter sin bana som hästföretagare. Till en holländsk affärstidning berättar hon att det var en tuff start:
”Jag har varit självförsörjande entreprenör i den här branschen sedan jag var 18 år och det var inte lätt, de första åren höll jag lektioner för 25 gulden.”

I dag är hennes kläd- och hästutrustningsmärke Anky Casuals ett av de absolut största i branschen.

Har då Anky lagt stövlarna på hyllan? Nej, definitivt inte. Men det dröjer enligt maken Sjef Janssen till nästa år innan hon sadlar upp en dressyrhäst för start.
I en intervju med holländska horses.nl säger han att det under nästa år blir start i Grand Prix med Bodyguard Moorland (KWPN f -06 e Gribaldi-Negro), som hittills matchats i Storbritannien.

Anky och Sjef är delägare i den unga talangen Guardian S (KWPN f -11 e Bodyguard Moorland-Trento B-Juventus) med Ankys tidigare tävlingspartner Krack C som morfarsfar. Hingsten skulle ha gått unghäst-VM-uttagningarna men är så populär i aveln att paret avstår. I tävling har Guardian visats upp av bland andra Kirsten Brouwer.

Flera hästar
I stallet finns också hingsten Bon Bravour (KWPN f -06 e Painted Black-Chronos-Linard x), ännu en häst efter en tidigare tävlingspartner. Redan förra året spekulerades det i holländska medier om Anky skulle satsa mot Rio-OS med hingsten, även han populär i avel.

Den dagen den förra dressyrdrottningen återinträder på banan lär alla få veta det.

Denna text publicerades första gången den 26 maj i Ridsports pappersutgåva nummer 10-2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden